Henny Hauschilds duurzame keuze: Groen dak in Hoogeveen Kim Stellingwerf

Henny Hauschilds duurzame keuze: Groen dak in Hoogeveen

HOOGEVEEN - Verduurzamen van eigen huis en tuin kan al in kleine stappen. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken en alle beetjes helpen.

Toen de zomers in haar garage ondraaglijk warm werden, besloot Henny Hauschild uit Hoogeveen actie te ondernemen. Het idee van een groen dak sprak haar direct aan, hoewel de kosten destijds een struikelblok vormden. Gelukkig kwam daar verandering in toen er subsidie beschikbaar kwam voor groene daken, waardoor de investering een stuk haalbaarder werd. In vergelijking met de prijs van een airconditioning, die haar buurman had laten installeren, was de keuze voor een groen dak snel gemaakt. "Wat is mooier," vraagt Henny retorisch, "een dak bedekt met groen, waar insecten floreren en bloemen bloeien, of zo'n saaie airco?"

Langere levensduur en koeler huis
Voor Henny is haar groene dak meer dan alleen een verkoelende oplossing voor haar garage. Het heeft ook praktische voordelen, zoals een langere levensduur van de dakbedekking en een verkoelend effect op haar huis tijdens warme zomerdagen. Met haar grote platte dak was het voor Henny een logische stap om ook daar een groen dak aan te leggen. Het resultaat is een aangename temperatuurdaling van zo'n 3 graden in de zomer, waardoor het binnen veel comfortabeler is geworden.

Ecologische spons
Maar de voordelen van een groen dak beperken zich niet tot het comfort van Henny alleen. Ze wijst op de positieve impact op het milieu en de natuurlijke omgeving. Door het absorberen van regenwater draagt haar dak bij aan het verminderen van wateroverlast tijdens hevige buien. Waar voorheen regenwater snel de straat in stroomde en overlast veroorzaakte, wordt nu tot wel 2500 liter water opgevangen door haar groene dak. "Mijn dak fungeert als een soort spons," lacht Henny, terwijl ze vertelt over de keer dat de straat voor haar huis blank stond. Met minder stenen en meer groen kunnen we de wateroverlast beperken.

Advies van Henny
Als advies aan anderen die overwegen om een groen dak aan te leggen, benadrukt Henny de vele voordelen ervan. Naast het verkoelende effect en de kostenbesparing op lange termijn, wijst ze op het gemak van onderhoud. "Een groen dak bemest je eens per jaar en het inspecteren van de afvoeren is een kleine moeite," legt ze uit. "Het is een win-winsituatie, zowel voor jezelf als voor de natuur om je heen." Henny moedigt anderen aan om te kiezen voor een natuurlijke airco in plaats van een traditionele, en zo samen bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Voor meer informatie over de aanleg van een groen dak kunt u ook terecht bij Henny. Ze is bereikbaar via de mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Verduurzamen doen we samen én in eigen huis en tuin.

Wilt u ook een groen dak, maar ziet u ervan af vanwege de kosten?
De gemeente Hoogeveen geeft nu subsidie op onder andere groene daken. Bij de gemeente Hoogeveen kunt u individueel of een collectieve subsidie aanvragen. Bij een gezamenlijke aanvraag wordt er meer subsidie verstrekt. Ontdek hoe u kunt profiteren van deze subsidie en draag bij aan een groenere en duurzamere omgeving. Kijk voor meer informatie op: https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/natuuractiviteiten/samen-groen-dak-in-hoogeveen/

Tiplijn