Meer politie, handhaving en straatcoaches in Nieuw-Weerdinge vanwege overlast asielzoekers

Meer politie, handhaving en straatcoaches in Nieuw-Weerdinge vanwege overlast asielzoekers

NIEUW WEERDINGE - De gemeente Emmen gaat extra maatregelen nemen vanwege de overlast van asielzoekers in Nieuw-Weerdinge.

De extra maatregelen bestaan uit het inzetten van meer politie, handhavers en straatcoaches in het dorp.

Inwoners klagen al enige tijd bij de gemeente over incidenten van een groep asielzoekers. Zij plegen volgens hun inbraken, vernielingen en veroorzaken opstootjes. Het zou volgens de gemeente gaan om een nieuwe groep veiligelanders die lopend de route tussen het azc in Ter Apel en Emmen afleggen.

De gemeente nam in Oktobere ook al enkele maatregelen om de overlast in het dorp tegen te gaan. Zo plaatsten zij enkele camera's in het dorp en liepen er straatcoaches die de asielzoekers in hun eigen taal aanspraken op hun gedrag. Dit blijkt tot op vandaag dus nog niet genoeg te zijn.

Bij de politie zijn tot nu toe 19 meldingen binnen gekomen van overlast dat te herleiden is naar de asielzoekers, de straatcoaches die sinds begin december aanwezig zijn werden 32 keer aangesproken. Negen keer ging het over een melding van overlast, de andere meldingen betrof het uiten van ongenoegen of vragen van informatie, zo is te lezen bij RTV Drenthe.

Overlastgevers kunnen niet vervolgd worden
Mocht er vanwege de grote inzet van handhavers, politie, straatcoaches en camera's in Nieuw-Weerdinge een persoon of groep overlast veroorzakende asielzoekers gepakt worden, dan kan deze niet vervolgd worden vanwege een Europese en nationale wetgeving. "Dit beleid staat weliswaar ter discussie, maar dat biedt voor nu helaas geen oplossing", aldus de gemeente. "Dat betreuren wij ten zeerste omdat het een oplossing voor de problemen die de Nieuw-Weerdingers ervaren in de weg staat." Laat de gemeente bij RTV Drenthe weten.

 

Tiplijn