OM eist werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval Sleen Archief

OM eist werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval Sleen

SLEEN - Een werkstraf van 240 uur is door het Openbaar Ministerie (OM) geëist tegen een 22-jarige vrouw uit Emmen, vanwege haar betrokkenheid bij een fataal ongeluk. Dit vond plaats op 13 april vorig jaar op de N376 nabij Sleen, waarbij een 21-jarige vrouw uit de gemeente Coevorden om het leven kwam. Het OM verwijt de verdachte 'aanmerkelijk onvoorzichtig' rijgedrag, onder meer door vlak voor de botsing met haar telefoon bezig te zijn geweest.

In een oogwenk
De verdachte keerde die middag terug van haar werk en reed in haar Fiat 500 over het Eng. Bij de kruising met de Langakkerweg ging het mis. Ze verklaarde dat ze 'in een oogwenk' een vrouw en een hond zag, maar dat het toen al te laat was. Na het incident stapte ze uit om bij het slachtoffer te kijken en belde ze direct 112. De hond raakte gewond, maar overleefde het ongeluk. De 21-jarige vrouw werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht, waar ze later op de avond overleed.

Verwijderde berichten
Uit het politieonderzoek naar de telefoon van de verdachte bleek dat ze vlak voor het ongeluk mogelijk op internet heeft gesurft en haar mailbox heeft bekeken. Ook zou ze een appbericht hebben geopend. De verdachte ontkende echter dat ze met haar telefoon bezig was geweest. Later kwam aan het licht dat ze berichten van haar telefoon had verwijderd. "Toen ik hoorde dat het slachtoffer was overleden, raakte ik in paniek," zei ze. "Daarom heb ik alles gewist." Ze gaf aan bang te zijn voor berichten die over het ongeluk zouden binnenkomen. "Op WhatsApp verspreiden verhalen zich heel snel."

Vergeving
De moeder van het slachtoffer gebruikte haar spreekrecht om de verdachte op te roepen eerlijk te zijn. "Kun je toegeven dat je niet op de weg lette? Dan kunnen we je vergeven." Ze beschreef hoe haar dochter die dag uit het leven werd gerukt, nadat ze net bedankkaartjes had geschreven voor haar bruiloft en een wandeling met de hond maakte. "Toen werd alles ineens pikzwart. Het ergste wat je je kunt voorstellen, gebeurde. Nog elke dag ben ik in gedachten terug in die traumakamer van het ziekenhuis."

Fatale onoplettendheid
Volgens de officier van justitie was het ongeval de verantwoordelijkheid van de verdachte. Ze had onvoldoende zicht op de verkeerssituatie en kon daardoor niet op tijd remmen of uitwijken. Hoewel het slachtoffer voorrang had moeten geven, stelde de officier dat de verdachte extra alert had moeten zijn op kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarnaast was de verdachte bekend met de weg en had ze moeten weten dat er een bushalte in de buurt was, wat voetgangers in de omgeving zou kunnen betekenen.

De officier vond het aannemelijk dat de vrouw was afgeleid door haar telefoon, zoals uit het politieonderzoek bleek. "Daardoor heeft ze de veranderingen in de verkeerssituatie gemist en kon ze niet adequaat reageren op overstekende voetgangers, die ze had moeten zien." Hij concludeerde dat "enkele momenten van onoplettendheid fatale consequenties kunnen hebben." Daarom eiste hij een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Getuigenverklaringen
De advocaat van de verdachte stelde dat er te weinig duidelijkheid was over het telefoongebruik van haar cliënt ten tijde van het ongeval. Ze verwees ook naar een getuige die zei dat het slachtoffer de oversteek waarschijnlijk niet zou hebben gehaald. Daarnaast suggereerde ze dat de hond het slachtoffer onverwachts over de weg had kunnen trekken, wat het ongeval mogelijk had veroorzaakt. Volgens haar had haar cliënt het ongeluk onder geen beding kunnen voorkomen.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 8 oktober.

Tiplijn