Tot 200% hogere straf tijdens de jaarwisseling

Tot 200% hogere straf tijdens de jaarwisseling

DRENTHE - Tijdens de jaarwisseling opgepakt door de politie? dan kan je er slechter afkomen dan dat normaal het geval is.

Omdat het openbaar ministerie de jaarwisseling ziet als een evenement kunnen de straffen hoger worden, een bekeuring of werkstraf kan hierdoor tot 75% hoger uitvallen dan dat het normaal is.

Afhankelijk van de zwaarte van het delict kan het O.M. kiezen om de straf hoger uit te laten komen. Is men onder invloed van drank dan telt dat ook zwaarder aan de strafeis.

Indien er sprake is van agressie of geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer geldt daarnaast standaard bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent. Zij zorgen immers voor de veiligheid van een ieder en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Het OM zal ook forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals bijvoorbeeld mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen.

Tiplijn