Schadelijke stoffen vrijgekomen bij grote brand Wijster
112

Schadelijke stoffen vrijgekomen bij grote brand Wijster

WIJSTER - Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar de effecten van de brand bij Attero van afgelopen week. De resultaten zijn bekend. Er is een verhoogde waarde van de schadelijke stof dioxine waargenomen. Inwoners in het aandachtsgebied ontvingen vanochtend een brief, omdat in hun woongebied een vergrote kans is op blootstelling aan deze stof.

De blootstelling aan teveel dioxine kan kankerverwekkend zijn, is slecht voor de hersenontwikkeling, de weerstand en vruchtbaarheid.

Tijdens de brand was er geen sprake van een acuut gezondheidsrisico, mede omdat de brandweer het advies gaf uit de rook te blijven. Voor de effecten op langere termijn deed het RIVM onderzoek. Meer informatie over de metingen van de brandweer en het RIVM leest u in de Q en A.

Er is geen verhoogd risico voor buiten spelende kinderen, omdat de opname vooral plaatsvindt via voeding. We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan dioxines, door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de normen niet worden overschreden.

Omdat er kans is op verhoogde blootstelling aan dioxine in uw woongebied, kunt u het volgende doen:

Houd hobbykippen binnen

Eet voorlopig geen eieren (meer) van hobbykippen die buiten lopen

Eet alleen gewassen uit de tuin die u kunt schillen of die uit de kas komen

Zichtbaar roet (bijvoorbeeld op tuinmeubilair) kunt u verwijderen met water en zeep.

Om te voorkomen dat vee wordt blootgesteld aan dioxine is het advies: - Stop met begrazing in dit gebied. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer. - Houd kippen binnen.

Tekst: VRD Drenthe

Persbureau Meter
Tiplijn