Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdagavond weten. Donderdag heeft de politie een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek Ruinerwold. Dit betreft een 67-jarige man uit Ruinerwold. Hij is één van de zes personen die maandag in de woning aan de Buitenhuizerweg werden aangetroffen. De man wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen.
Gezin
De vandaag aangehouden 67-jarige verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn.
We hebben in dit onderzoek te maken met een uitzonderlijke situatie. Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld, aldus de politie.
De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Politie: We onderzoeken de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek.
Inbewaringstelling
De 58-jarige man uit Ruinerwold die maandag 14 oktober is aangehouden is vanmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.
Vrijheidsberoving
De mannen worden onder meer verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Wij hebben redenen om aan te nemen dat de zes betrokkenen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden, laat de politie weten.
Onderzoek
Dit betreft een opsporingsonderzoek naar een uitzonderlijke zaak. Politie: We begrijpen dat er nog heel veel vragen zijn. Wij doen zorgvuldig onderzoek om zo veel mogelijk van deze vragen – die ook wij hebben – te kunnen beantwoorden.
Er wordt door de politie nog altijd groot onderzoek gedaan. We hebben een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart, 30 collega’s werken aan deze zaak. We hebben op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Vandaag en morgen gaan specialisten van Forensische Opsporing ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid verder met het onderzoek in de woning aan de Buitenhuizerweg. We brengen de ruimtes in het pand digitaal in kaart zodat we een volledig en gedetailleerd overzicht krijgen van de situatie, vertelt de politie.