Bulkladingen zout en oud-ijzer moesten dienen als dekmantel voor partijen coke uit Zuid-Amerika

Bulkladingen zout en oud-ijzer moesten dienen als dekmantel voor partijen coke uit Zuid-Amerika

EMMEN - Bij de rechtbank in Assen dient vanochtend de pro forma zitting in het onderzoek ‘Druif’, een onderzoek van politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland naar een criminele organisatie gericht op de import van cocaïne uit Zuid-Amerika. Bulkladingen zout en oud-ijzer moesten dienen als deklading voor de partijen cocaïne.

Acht mannen zijn in dit onderzoek aangemerkt als verdachten: een 53-jarige man uit Emmen, een 48-jarige man uit Emmen, een 46-jarige uit Amsterdam, een 52-jarige man uit Emmen, een 55-jarige man uit Utrecht, een 45-jarige man uit Den Haag, een 22-jarige man uit Emmen en een 38-jarige man uit Hilversum die momenteel in het buitenland verblijft.

Vier verdachten zitten momenteel vast vanwege dit onderzoek. De 46-jarige man uit Amsterdam zat al gedetineerd vanwege een andere zaak. De jongste verdachte zit niet meer in voorlopige hechtenis en onlangs is ook de voorlopige hechtenis van de 52-jarige man uit Emmen opgeheven. De verdachte in het buitenland staat gesignaleerd.

Klapdag
De klapdag in dit onderzoek was vrijdagochtend 28 mei, met gelijktijdige invallen op zes locaties in Emmen, Nieuw Dordrecht, Den Haag en Utrecht. Vijf verdachten werden die dag aangehouden, op 1 juni meldde zich een zesde verdachte. Een verdachte bevond zich al in de gevangenis, en een verdachte bevindt zich dus vermoedelijk in het buitenland. Bij doorzoekingen is beslag gelegd op meerdere dure auto’s, luxe goederen zoals gouden horloges, een grote hoeveelheid contant geld, munitie en een handvuurwapen.

Aanhoudingen
De aanhoudingen werden verricht door een gespecialiseerde aanhoudingseenheid van de politie die wordt ingezet bij complexe en risicovolle aanhoudingen. Bij de doorzoekingen assisteerde een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, dat ervaring heeft met vinden van verborgen ruimten in bijvoorbeeld panden en voertuigen.

Import
Het onderzoek Druif werd verricht door de Dienst Regionale Recherche Noord-Nederland naar aanleiding van informatie dat de verdachten in een bedrijfspand in Emmen onderling spraken over het importeren van partijen harddrugs.

‘Zoutlijn’ en ‘metaallijn’
De verdachten werkten samen om cocaïne in Brazilië te laten verstoppen in zakken met zout en deze te verschepen naar Nederland. Ook bedachten ze plannen voor het verstoppen van cocaïne in scheepsladingen oud-ijzer en metaal om die vanuit Brazilië en Venezuela naar Nederland te verschepen. De recherche kreeg zicht op deze zogeheten zoutlijn en metaallijnen.

Direct contacten
Het onderzoek leidt tot de verdenking dat de criminele organisatie werd geleid door twee Emmenaren (53 en 48 jaar oud) en de 55-jarige verdachte uit Utrecht. De Utrechtenaar had directe contacten met de leveranciers van cocaïne in Zuid-Amerika en kon daar grote hoeveelheden afnemen.

De drugs zou onopvallend naar Nederland gesmokkeld kunnen worden via de handelslijnen van de Emmenaren. De recherche heeft vastgelegd hoe meerdere leden van de organisatie zijn afgereisd naar Brazilië om de verzending van containers te organiseren en betalingen te verrichten.

Onderschepping partij coke in zout
Een zending van de criminele organisatie bestaande uit 66 blokken cocaïne, die in de Braziliaanse stad Natal waren verstopt in zoutzakken van elk 25 kilo zwaar, werd op 5 september 2019 onderschept door de Braziliaanse douane. De lading zout met daarin de coke zou per zeecontainer worden verzonden naar Antwerpen, met als eindbestemming Elburg.

De onderschepte lading coke had een totaalgewicht van bijna 71 kilogram. Volgens de recherche leidde de ontdekking van de coke tot nachtelijk spoedoverleg tussen de verdachten in deze zaak

Bulklading oud-ijzer
Toen de ‘zoutlijn’ was ontdekt, richtte de organisatie zich op de ‘metaallijn’. Scheepsladingen oud-ijzer moesten dienen als dekmantel voor cocaïne die in ijzeren balken zou worden verstopt of worden geperst in autowrakken.

Erik Smit
Tiplijn