De hele dag zijn er activiteiten op de Markt. Vanaf 11.00 uur is er een Ambachtenmarkt, er is een optreden van Marion Maters, er zijn tamboers en nog véél meer.
Speciaal voor kinderen is er een fotohoek ingericht in het Arsenaal. Ook is er een kleurwedstrijd georganiseerd door Stedelijk Museum Coevorden. Voor de winnaar is een leuke verrassingsprijs, die op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur kan worden opgehaald bij het Arsenaal. Voor het gehele programma en meer informatie verwijzen we door naar het overzicht in de bijlage.
Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers uit Deventer heeft de opdracht gekregen om de stadsgavures te maken. Het bedrijf is in 1868 opgericht door Tom Lamers en hij gaf het vak over van vader op zoon. Dat gebeurde vervolgens 5 generaties lang. De stadsgravures voor Coevorden worden met de hand gemaakt van Belgisch natuursteen. Het zijn grote stenen platen: de gravure bij Kapper & Zo is maar liefst 1.50 meter breed en 2.35 meter lang!
De eerste stadsgravure is een afbeelding van een kruidenierswinkel die lange tijd gevestigd was in het pand aan de Bentheimerstraat 5. De kruidenierswinkel droeg de naam ‘De Goedkoope Winkel’. De Jugendstil gevel is één van de meest opvallende onderdelen van het pand. Deze stijl is geïnspireerd op de natuur, waardoor de vele organische vormen te verklaren zijn. De versieringen op het gebouw zijn met name tweedimensionaal, een ander kenmerk voor de Jugendstil.
De gevel is geplaatst in 1911 en door het Coevordense architectenbureau Geert en Wijbo Wierenga ontworpen. Het indrukwekkende pand verwierf bekendheid onder de Coevordenaren als ‘De Goedkoope Winkel’, een warenhuis/delicatessenzaak van de heer van Neep. In 1949 werd de zaak overgenomen door Joannes Hendricus Bos (familielid van de eigenaar). De naam werd gewijzigd naar ‘De Goedkope Bazar’. In 1989 werd het pand gekocht door meneer Tiessink, die er een bloemenwinkel genaamd ‘Afleur’ vestigde. Meneer Tiessink deed veel aanpassingen aan de gevel, waardoor oude details verloren gingen.
Toen ‘Kapper & Zo’ zich in 2004 vestigde in het pand is de gevel volledig gerenoveerd. Oude details zijn teruggebracht. Tijdens de renovatie in 2004-2005 ontdekten ze ook per toeval de originele winkeldeur. Deze is gebruikt en is nu te zien bij Kapper & Zo. In 2007 werd het pand van ‘Kapper & Zo’ benoemd tot ‘Monument van het Jaar’ door Vereniging Vestingstad Coevorden (VVC).
Dit project is van het Programma Binnenstad (Bouwen aan Historie). De activiteiten rondom de onthulling van de stadsgravure worden in samenwerking met Gemeente Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, ToReCo en Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers georganiseerd. Bouwen aan historie is een samenwerking tussen Domesta, Centrummanagement en gemeente Coevorden. Samen werken we aan een uitnodigende binnenstad. Waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van water, historie, gezelligheid en het fijn wonen is. De plannen worden mede mogelijk gemaakt door het Binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.