Veel vaker hart- en vaatziekten bij mensen met een angst- of stemmingsstoornis

Veel vaker hart- en vaatziekten bij mensen met een angst- of stemmingsstoornis

DRENTHE - Mensen met een angst- of stemmingsstoornis (depressie, bipolaire stoornis) hebben een 50 tot 80% verhoogd risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Zij overlijden gemiddeld 10-20 jaar eerder. In de huisartsenscreening op hart- en vaatziekten worden deze psychiatrische aandoeningen echter niet meegenomen. Dat blijkt uit onderzoek drs. Davy Quadackers, arts in opleiding tot psychiater bij GGZ Drenthe en promovendus bij Prof. Dr. Daniëlle Cath, psychiater, bijzonder hoogleraar innovaties in de GGZ en opleider psychiatrie GGZ Drenthe, waarover afgelopen week een publicatie verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Uit het onderzoek komt naar voren dat angst- en stemmingsstoornissen even groot effect op het hart en vaatstelsel hebben als bijvoorbeeld reumatische aandoeningen. In de standaard die huisartsen hanteren om hart- en vaatziekten op te sporen en te behandelen zijn deze psychiatrische aandoeningen echter niet opgenomen. Huisartsen zouden bij de screening op hart- en vaatzieken ook angst- en stemmingsstoornissen mee moeten nemen en sneller tot behandeling van psychiatrische en lichamelijke aandoeningen (zoals verhoogde bloeddruk en hoog cholesterol) over moeten gaan om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, aldus de onderzoekers. Hiervoor bevelen zij nauwere samenwerking aan met psychiaters.

De auteurs hopen dat door dit onderzoek de richtlijn van huisartsen voor screening en behandeling van (risico op) hart en vaatziekten aangepast gaat worden, zodat mensen met een depressie, angststoornis of bipolaire stoornis goede behandeling krijgen voor zowel de psychiatrische als lichamelijke klachten.

Het artikel “Stemmings- en angststoornissen als risicofactor voor cardiovasculaire ziekten” van Davy Quadackers, Danielle Cath, Edith Liemburg, Ingrid Houtman, Marian Oud, Marjolein Berger, Wiepke Cahn en Hans Mulder verscheen op 5 november 2021 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Tiplijn