Pauline Broekema komt naar Exloo voor bevrijdingslezing Merlijn Doomerik

Pauline Broekema komt naar Exloo voor bevrijdingslezing

EXLOO - Dinsdag 5 april komt Pauline Broekema, schrijfster en oud-verslaggeefster van het NOS-journaal, naar Exloo. In haar lezing, die in 2020 vanwege coronamaatregelen niet door kon gaan, vertelt zij over haar journalistieke carrière, maar vooral over haar schrijverschap. Het accent deze avond ligt op haar boek Het uiterste der zee, dat in het noorden van ons land speelt. De lezing wordt samen met de bibliotheek van Odoorn georganiseerd. Aanvang 20.00 uur in diner-café Bussemaker in Exloo.

Pauline Broekema (1954) werd geboren in de stad Groningen. Ze groeide op in een huis vol boeken. Een opvoeding in de traditie ’Onderzoekt alles en behoudt het goede, legde de basis voor een brede belangstelling. “Ik wil nog alles weten.”

Ze werkte 34 jaar als redacteur-verslaggever bij het NOS-Journaal. In 2018 stopte ze bij de NOS. Haar journalistieke carrière begon in Drenthe. “Ik begon in Drenthe. Bij de Meppeler Courant (Boom Pers). Daarna bij het Noordhollands dagblad en Hier en Nu radio (NCRV). Veel van wat ik daar leerde breng ik nog altijd in praktijk.” Vandaar de titel Terug naar Drenthe. Na
het Na het Nu radio van de NCRV. radio van de NCRV.

Van journalist naar schrijver
Ze wilde meer ruimte voor het schrijven. Ze schreef onder meer Benjamin een verzwegen dood (2001) en de veel geprezen kroniek over haar familie Het Boschhuis (2014).
In haar voorlaatste boek, Het uiterste der zee (2018), beschrijft ze de geschiedenis van twee joodse families uit Groningen en Friesland. Uitgebreid onderzoek ligt steeds aan de basis van haar werk. Het boek vertelt het verhaal van twee hoofpersonen Mies Nieweg en haar dochtertje Sara, die gescheiden van elkaar in onderduik de oorlog overleven. Het is ook het verhaal van stille helden, die met gevaar voor eigen leven een ander helpen zonder zich daar op voor te staan. En wat ze met haar televisiewerk deed geldt ook voor het schrijven: “Ik wil mijn publiek laten meeleven en meevoelen.” In 2013 sprak ze in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de rede uit, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking.

Tweede Wereldoorlog terugkerend thema
Dat de Tweede Wereldoorlog in haar werk een terugkerend thema is heeft deels te maken, denkt Pauline, met haar achtergrond. De familie van moederskant zat in het verzet, haar oom Pieter werd in 1944 door de bezetter vermoord. “Als ik bij mijn grootouders in Het Boschhuis logeerde dan was de oorlog altijd aanwezig. Die liep als een scheidslijn door hun bestaan. Voor de bezetting was het leven goed geweest. Daarna werd het nooit meer zoals het was.”
Pauline vertelt wat er komt kijken bij het schrijven van een boek. Het onderzoek dat er aan vooraf gaat en het schrijven zelf. Maar ook zal ze vertellen over Het Boschhuis, de kroniek van haar familie (2015). Tevens gaat ze in op haar werk als journalist.

‘De titel van de lezing “Terug naar Drenthe,’ zegt ze “refereert ook aan gelukkige herinneringen uit mijn jeugd. Ik ben geboren in de stad Groningen en we gingen vaak naar Drenthe. Naar het bos, de heide van Dwingeloo, lange wandelingen maken, pannenkoeken eten. Odoorn en omstreken brengen beelden terug van heerlijke vakanties, eindeloze fietstochten en schoolreisjes. Drenthe was vaak de bestemming. En de zon scheen altijd.”

Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van € 5,00 per persoon.

Tiplijn