KLAZIENAVEEN - Brede welvaart gaat in essentie over het welzijn van mensen. Dat betekent dat er doelen worden nagestreefd op het gebied van gezondheid, onderwijs en een goede kwaliteit van de leefomgeving. Met de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe werkt de provincie, samen met zes gemeenten en het Rijk aan deze opgaven voor één van de mooiste regio’s van Nederland.
Nog deze zomer start de Regio Deal Zuid- en Oost- Drenthe met nieuwe projecten én de uitbreiding van een aantal succesvolle projecten.
Cross-over project: Vitale Dorpen
De Regio Deal werkt doelgericht aan de bovengenoemde opgaven binnen de aangewezen pijlers Werken, Wonen en Welzijn. Bij het nieuwe project Vitale Dorpen is een duidelijke cross-over, dat gaat over zowel Wonen als Welzijn. De Regio Deal wil dorpen leefbaar houden en een plek laten zijn waar jong en oudplezierig kunnen samenleven. “Hoe blijven de dorpen vitaal en hoe kunnen overheden daarin ondersteunen? Wat kan snel internet bijvoorbeeld betekenen voor onderwijs enzorg in de dorpskernen? Dit zijn vragen waar het over gaat”, vertelt Saskia Duursma van CMO STAMM, één van de partners binnen het project. “We onderzoeken welke elementen in meerdere dorpen werken, zodat deze aan andere dorpen en gemeenten kunnen worden overgedragen.” De eerste dorpen zijn gestart met het ondersteuningsaanbod, we gaan nu met de volgende fase starten, zodat we nog meer dorpen en buurten in de regio helpen om vitaler te worden.
Digitalisering vrije tijdseconomie
In onze regio is de vrijetijdseconomie een belangrijke sector. Meegaan in de digitale wereld is voor de toekomstbestendigheid van de vrijetijdssector van groot belang. “We merken dat veel bedrijven vooral bezig zijn met het dagelijks runnen van hun bedrijf.” Aan het woord is projectleider Digitalisering Vrijetijdseconomie Aline Hofstee. “En dat is begrijpelijk, maar hierdoor besteden ze te weinig tijd aan verdere digitalisering en daar willen we ze bij helpen.” In dit Regio Deal project worden de ondernemers geholpen met concrete stappen in hun digitaliseringsplannen. Ten opzichte van de eerste fase biedt het tweede deel meer maatwerk en individuele begeleiding. Doel van dit programma is het vergroten van het bewustzijn bij de ondernemer, met als gevolg dat de vrijetijdssector zich versterkt en de economie en leefbaarheid in de regio vergroot. Onderwerpen waaraan je voor deze tweede fase moet denken zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden, efficiëntere bedrijfsvoering, introduceren van digitale belevingsvormen, het versterken van de marketingpositie en nieuwe samenwerkingen. “We schuiven eerst bij de ondernemers aan tafel om de behoeften te inventariseren en op basis daarvan krijgt de ondernemer een menu op maat aangereikt, zoals diverse kennissessies en andere tools om stappen in het proces van digitalisering te zetten.”
New Jobportunities 2.0: een vergeten groep aan het werk
New Jobportunities 2.0 zorgt dat een talentvolle doelgroep van niet-uitkerings-gerechtigden de arbeidsmarkt op komt in de Duits-Nederlandse grensregio. Het project gaat uit van de kracht van de deelnemers. New Jobportunities helpt hen op weg door de wirwar van regels, mogelijkheden en budgetten. Als voorwaarde voor de verstrekking van de tweede helft van de gevraagde bijdrage van het project is gesteld dat aangetoond moet zijn dat het project toekomstbestendig is. Momenteel is Zero to One - zij ondersteunen startups - bezig met het toetsen van verschillende financiële modellen. Met als doel een toekomstbestendig en financieel onafhankelijk New Jobportunities. Reuvekamp van Zero to One: ‘Op basis van ons onderzoek neigen we nu naar het advies dat New Jobportunities beter ondergebracht kan worden bij een publieke organisatie, in plaats van bij een private partij. Hierover zijn we nu in gesprek met het UWV en Agentur für Arbeit. Dit ook met het oog op de toekomst’, licht Reuvekamp toe. ‘De krapte op de arbeidsmarkt zorgt nu voor meer vraag naar Nuggers bij bedrijven, maar we willen ook dat New Jobportunities blijft functioneren als de arbeidsmarkt straks weer veranderd.’
Kansen4Kinderen
Bij een grote groep gezinnen in Zuid- en Oost-Drenthe en Hardenberg is sprake van intergenerationele problemen als laaggeletterdheid, armoede, opvoedingsproblematiek en leerproblemen in het onderwijs. Kansen4Kinderen is een netwerk waarin inmiddels meer dan negentig scholen werken aan het vergroten van kansen voor deze kinderen. Kansen4Kinderen heeft als doel alle kinderen een eerlijke kans op optimale talentontwikkeling te geven. Uniek aan het project is het lerende netwerk. Scholen en gemeenten wisselen onderling hun ervaringen uit. Daarnaast delen de kansencoaches hun voorbeelden uit de praktijk en leren van elkaars voorbeelden. Projectleider Peter Stam vertelt: “We doen wat werkt en stoppen met dat wat niet werkt.” Het kost tijd om dit goed en duurzaam te integreren in en met de scholen en in het gemeentelijke beleid, maar het leeft wel. “Er zijn scholen waar ouders al expliciet vragen naar de kansencoach. We krijgen ook terug van scholen dat er ouders worden bereikt die zij normaal gesproken niet bereiken. Als er kinderen zijn die het hierdoor redden om binnen de school te blijven, hun talenten kunnen ontwikkelen en hun potentieel kunnen bereiken, dan vind ik dat gewoon geweldig!”
Meer informatie over de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en alle projecten, is te vinden op: www.regiodealzuidoostdrenthe.nl