COEVORDEN - De afgelopen weken werkten ruim 600 scholieren van de Technasiumscholen in Groningen, Friesland en Drenthe aan een creatief en vernieuwend klimaatadaptief plan om de gevolgen van hittestress en wateroverlast te verminderen en tegelijkertijd de biodiversiteit te vergroten en duurzame energie op te wekken.
Op donderdag 9 juni 2022 pitchten de groepen met de beste plannen hun idee aan een jury van bestuurders en beleidsmakers. Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden bedachten een boombushokje en sleepten daarmee de noordelijke winst in de wacht.
Het is een tijd van extremen. Of er valt te weinig water waardoor de natuur onder druk komt te staan. Of er valt teveel water tegelijkertijd met wateroverlast tot gevolg. Het is nog nooit eerder zo slecht gesteld geweest met de biodiversiteit. Om over het energieprobleem nog maar te zwijgen. Grote problemen, die op het wereldtoneel opgelost lijken te moeten worden. Toch is het belangrijk om ook dichtbij te kijken: wat kan ik zelf doen? En om de jongere generatie te laten beseffen dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen. Daarom kregen scholieren van de vier noordelijke waterschappen en de drie provincies de opdracht om over deze maatschappelijke opgaven mee te denken.
Boombushokje: vernieuwend en breed toepasbaar
De afgelopen weken werkten de jongeren hard aan hun ontwerpen. Ze gingen hiervoor zelf op onderzoek uit. Ze bepaalden welk gebied ze anders willen inrichten, onderzochten met welke belanghebbenden ze daar te maken hebben en konden vragen stellen aan experts. De leerlingen met de beste plannen van hun school mochten vandaag hun idee pitchen tijdens het JongerenEvent Water & Klimaat dat plaatsvond bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Een tikkeltje zenuwachtig, maar vooral enthousiast, werd er gestreden om de winst. De jury prees het innovatieve plan van de winnaars; een boombushokje. Dit is een bushokje rondom een boom, met een dak met mos erop en zonnepanelen voor de abri's. De jury zegt over het idee: "Het is echt een vernieuwend idee, iets dat er nog niet is, maar wel breed toegepast kan worden."
Jongeren kunnen impact maken
Trashpacker Tijmen Sissing enthousiasmeerde de leerlingen gedurende de dag als dagvoorzitter. Tijmen startte een aantal jaar geleden tijdens het backpacken in zijn eentje acties om afval op te ruimen. Vervolgens ontstond een beweging die zich over de hele wereld heeft verspreid. Met zijn verhaal laat hij zien dat grote impact vaak begint met iets kleins. Daarmee motiveerde hij de leerlingen al bij de start van hun project. En ook tijdens het eindevent wist hij de jongeren te raken. Tijmen: "Dit soort toffe innovatieve projecten had ik nooit op mijn middelbare school. Door zelf te gaan creëren, raak je veel meer betrokken bij een betere toekomst." De leerlingen van De Nieuwe Veste zijn natuurlijk blij dat ze de prijs, een watersportclinic, in de wacht hebben gesleept en hopen vooral dat het ook echt uitgevoerd gaat worden, net als dat bij de winnaar van vorig jaar, afkomstig van dezelfde school, gebeurde.