Vierde editie van Festival Veenhuizen belooft muziek en verhalen op bijzondere locaties

Vierde editie van Festival Veenhuizen belooft muziek en verhalen op bijzondere locaties

VEENHUIZEN - Vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus is het zover: Unesco Werelderfgoed-dorp Veenhuizen vormt dan weer het prachtige festivaldecor voor muziek en verhalen.

Festival Veenhuizen heeft voor ieder wat wils: van de mooiste klassieke muziek en jazz tot wereldmuziek, theater, poëzie en spannende kruisbestuivingen.

Het festival opent op vrijdagavond 19 augustus met concerten van De Formule in de Grote Kerk en Spinvis in de Koepelkerk. Op zaterdag 20 augustus zijn er van ’s ochtends tot ’s avonds concerten, verspreid over Veenhuizen. Een mooie gelegenheid om het tot werelderfgoed benoemde gevangenisdorp te ontdekken. Wandelend of fietsend ervaar je de combinatie van het festivalprogramma, de geschiedenis van het dorp én de wondermooie natuur het beste. Het festivaldecor reikt van de Koepelkerk en Grote Kerk in het zuiden van het dorp, tot Coco Maria en het Derde Gesticht in het noorden.

Verhalen uit Veenhuizen
Speciaal voor Festival Veenhuizen verzorgt Mariët Meester (die ook in de edities van 2018 en 2019 te gast was) een lezing met rondleiding op de plek waar haar nieuwste boek Koloniekind zich afspeelt: de voormalige school aan de Kerklaan, nu genaamd Bij de Buren. Dit gebouw stamt uit de beginjaren van de Maatschappij van Weldadigheid en was oorspronkelijk een katholieke kerk. De schrijfster ontvangt haar bezoekers in een lokaal van de school waar haar vader ‘meester Meester’ was en neemt ze mee door het decor van haar jeugd, waaronder de geheimzinnige zolder met het houten kerkplafond en de woonkamer van haar ouderlijk huis.

Ook Suzanna Jansen (schrijfster van Het Pauperparadijs) komt na het succes van haar bijdrage aan editie 2021, opnieuw haar verhaal vertellen. Op de locatie van het Derde Gesticht, waar vroeger vooral weeskinderen werden opgevangen, vertelt Suzanna een muzikaal verhaal door de ogen van haar betovergrootmoeder, begeleid door klarinettist Gerbrich Meijer.
Nieuw is de muziekwandeling van Lotte Pen. Wandelend door de bossen van Veenhuizen, met een koptelefoon over je oren en een gids voor je uit neemt Lotte je mee in een verhaal over pelgrims.

Mix van stijlen in de kerken
In het zuiden van Veenhuizen liggen o.a. de Grote Kerk en de Koepelkerk. De achtkantige Koepelkerk, met authentiek interieur uit de jaren twintig van de 19e eeuw, vormt het decor van vijf concerten op de zaterdag, waaronder de wervelwind van Balkan muziek door de Balkan Brothers, een poëtisch optreden van zangeres Ghalia Benali en een soloconcert van celliste Ella van Poucke. Ook in de neogotische ‘Grote Kerk’ zijn de hele zaterdag concerten te beluisteren, waaronder het Fins/Nederlands wondertrio Peltomaa Fraanje Perkola en een concert van Orkest Somer, dat met violiste Julia Philippens (van Fuse) als soliste een Nederlands programma met hedendaagse jazzmuziek en muziek uit de regio neerzet.

Bijzonder concert in de gevangenis
Het Oneiros Ensemble speelt op een wel heel bijzondere locatie, namelijk de penitentiaire inrichting Esserheem. Het ensemble werkt in dit concert samen met Jooz & Friends: rap en spoken word artiesten. Dit concert is geïnitieerd door PI Esserheem en bibliotheek Noordenveld, in samenwerking met Festival Veenhuizen. 

Groene oases als decor
In­ een prachtig bloemenveld van De Tuinen van Weldadigheid, de groene oase Theetuin Zunneschien en de tuinen van Hotel Restaurant Bitter en Zoet vind je pop-up concerten, poëzie, theater en een bijzonder zonsondergangsconcert. Ook bij Bierbrouwerij Maallust poppen vrij toegankelijke concerten op en bij Koffielust is een concert van Bakkie Bach te beluisteren. Op het mooie buitenpodium van Coco Maria staat een programma vol wereldmuziek, zo speelt blokfluitiste van wereldfaam Lucie Horsch samen met Fuse, brengt Sweet Toko een heerlijke mix van Caribische grooves en stadse jazzsolo’s, Trio Açai neemt ons mee naar Braziliaanse sferen en sluit onze programmeur Fuse het festival af in een spectaculaire uitgebreide bezetting met muziek van Duke Ellington: de ‘Ellington Special’ door Fuse & Friends. 

Het festival kan uiteraard niet bestaan zonder de fijne samenwerking met de (horeca)ondernemers. Zij bieden niet alleen een podium voor de musici, maar zorgen ook voor een divers horeca-aanbod tijdens het festivalweekend. Bezoekers kunnen op veel plekken terecht voor een hapje en een drankje.

Tiplijn