Speciale herdenkingspenning voor Coevorden tijdens Coevordens Ontzet

Speciale herdenkingspenning voor Coevorden tijdens Coevordens Ontzet

COEVORDEN - Coevorden viert dit jaar 350 jaar ontzet van Coevorden met een speciale herdenkingspenning.

Een gedenkwaardig moment met de herslag van de munt door generaal-majoor Rob Jeulink, Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten en burgemeester Renze Bergsma bij het Kasteel in Coevorden.

Rampjaar 1672
Het rampjaar 1672 was hét keerpunt in de Gouden Eeuw. Veel steden hadden hier onder te lijden in de Republiek der Nederlanden. Ook Coevorden en Groningen ontkwamen niet aan de grillen van de oorlog. De steden kenden in de bisschop van Münster, Bernhard von Galen, een gezamenlijke vijand, maar werden ook verbonden door een gezamenlijke bevrijder, generaal van Rabenhaupt. Zo kregen de inwoners van beide steden hun vrijheid weer terug.

Herdenken en vieren
Deze bevrijding van 350 jaar geleden blijven we herdenken en vieren. Daarom wordt er om de 50 jaar een speciale munt geslagen. Dit jaar presenteert de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale set ter ere van 350 jaar Groningen en Coevorden ontzet. Naast de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ 2022 bevat deze set ook twee nieuwe uitgiften. De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ 2022 en een zeer unieke herslag van een bijzondere penning uit 1672, die het verleden van deze steden met elkaar verbindt.

Exclusieve penning
De exclusieve penning in de set is een herslag van een speciale gedenkpenning uit 1672. De penning vormt een unieke herinnering aan het Gronings en Coevordens ontzet. De voorzijde bevat een beeltenis van de belegering van de stad Groningen door de bisschop Bernhard von Galen. De achterzijde bevat een beeltenis van de vogelvlucht van de vestingstad Coevorden, omringd door soldaten. 350 jaar lang hebben Groningen en Coevorden op deze manier een gedeelde identiteit.

Eerste slag met de slingerpers
Voor de herslag van de herdenkingspenning is een speciale historische slingerpers van de Koninklijke Nederlandse Munt naar Coevorden gekomen. Een speciaal en spectaculair moment waarop Groningen en Coevorden samen een nieuwe penning krijgen. ‘Het is voor mij een hele eer dat ik de eerste slag mocht verrichten samen met generaal-majoor Rob Jeulink’, aldus burgemeester Renze Bergsma.

Zilveren Dukaat
Tegelijkertijd met de eerste slag van deze herdenkingspenning is een nieuwe munt De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ 2022 gelanceerd. De Zilveren Dukaat is geslagen door de Koninklijke Nederlandsche Munt. Deze werd uitgereikt door muntmeester Bert van Ravenswaaij aan de eigenaren van het Kasteel Coevorden, de heren Jan en Ben Woldring. Ook deze munt komt uit ter gelegenheid van de herdenking van 350 jaar Coevordens Ontzet.

De speciale set ‘350 jaar Gronings en Coevordens Ontzet’ en De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ 2022 zijn te bestellen via www.knm.nl.

Tiplijn