Eenzame ouderen vallen massaal terug op internet voor communicatie, maar dat kan niet altijd

Eenzame ouderen vallen massaal terug op internet voor communicatie, maar dat kan niet altijd

DRENTHE - Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Het probleem is absoluut niet kleinschalig: meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen.

Sinds de komst van moderne communicatietechnologieën, zoals het sturen van WhatsApp-berichten en de mogelijkheid tot videobellen, kunnen ouderen echter steeds meer terugvallen op het internet om in contact te blijven met hun dierbaren. Dit kan echter bemoeilijkt worden door een instabiele internetverbinding.

DSIT deed onderzoek naar de toename van het internetgebruik onder ouderen in de afgelopen negen jaar, de eenzaamheid in Nederlandse gemeenten en de internetdekking die de ouderen tot hun beschikking hadden.

De belangrijkste conclusies op een rij:

- Het aantal ouderen (75+) dat telefoneert via het internet is sinds 2012 toegenomen met maar liefst 960%.
- Sinds de start van de coronapandemie is de toename van het aantal ouderen dat via het internet belt geëxplodeerd.
- Vooral in de provincies Zeeland, Friesland en Groningen laat de internetverbinding te wensen over.
- Ernstige eenzaamheid is een groot probleem in de gemeenten Heerlen, Rotterdam, Den Haag, Kerkrade en Maastricht.
- Internetgebruik onder ouderen aanzienlijk toegenomen
- Het aantal ouderen dat (bijna) dagelijks gebruikmaakt van het internet is de afgelopen negen jaar toegenomen met maar liefst 233,8%. 

Doordat meer ouderen regelmatig gebruikmaken van het internet, is het gemakkelijker dan ooit om de eenzaamheid onder de 75+ doelgroep in kleine stapjes tegen te gaan.

Internetbellen is een eenvoudige manier om via het internet in contact te blijven met dierbaren. Alhoewel de technologie al jarenlang gebruikt werd, heeft het internetbellen aan populariteit gewonnen tijdens de coronapandemie.

In 2012 gebruikte slechts 4% van de 75-plussers in Nederland het internet om te telefoneren. In 2021 lag dit aantal op 42,4%, wat een toename is van maar liefst 960%. In de jaren 2019-2021, toen COVID-19 het internetbellen een duwtje in de rug gaf, nam het aantal internetbellers boven de 75 jaar toe van 18,3% in 2019 tot de eerder genoemde 42,4% in 2021 (+131,7%).  

Op het moment dat eenzaamheid een grotere rol dan ooit speelde door de coronapandemie, weken ouderen dus steeds meer uit naar het internet om de eenzaamheid te bestrijden.

Slechte internetverbinding gooit roet in het eten
Toch was het voor de ouderen niet altijd even makkelijk om stabiel verbinding te maken met hun (klein)kinderen en andere geliefden. Storende beelden en wegvallende audio behoorden voor velen tot de ervaring bij het internetbellen. Ouderen die kampten met deze problemen, werden ontmoedigd om het contact digitaal te behouden.

Regelmatig werden dit soort problemen veroorzaakt door een slechte internetverbinding. Er zijn nog steeds veel gebieden in Nederlandse provincies waar een verbinding van 100 Mbps niet beschikbaar is. Er zijn zelfs nóg meer gebieden in Nederland waar een internetverbinding van 1 Gbps niet stabiel mogelijk is.

Provincies met het laagste dekkingspercentage 100+ Mbit/s

  1. Zeeland (dekkingspercentage 100+ Mbit/s: 96,3%)
  2. Friesland (dekkingspercentage 100+ Mbit/s: 97,5%)
  3. Groningen (dekkingspercentage 100+ Mbit/s: 97,9%) 

Provincies met het laagste dekkingspercentage 1.000+ Mbit/s

  1. Groningen (dekkingspercentage 1.000+ Mbit/s: 60,9%)
  2. Friesland (dekkingspercentage 1.000+ Mbit/s: 64,8%)
  3. Limburg (dekkingspercentage 1.000+ Mbit/s: 78,0%) 

Dit zijn de gemeenten met het laagste dekkingspercentage.

Drenthe: gemeenten met het laagste dekkingspercentage 100+ Mbit/s

  1. Westerveld (94,7%)
  2. Noordenveld (95,1%)
  3. Midden-Drenthe (96,2%)
Tiplijn