Veehouders in Drenthe houden vee op stal vanwege wolvenaanvallen Istock

Veehouders in Drenthe houden vee op stal vanwege wolvenaanvallen

DRENTHE - In de regio Midden- en Zuidwest-Drenthe houden veel veehouders nu en waarschijnlijk ook het volgende weideseizoen, hun vee binnen uit angst voor wolvenaanvallen.

Reden hiervoor is dat zowel schapen, runderen als paarden niet meer veilig zijn als ze buiten lopen. Een aantal wolven heeft de afgelopen maanden in het gebied vele tientalen dieren van zowel professionele veehouders als hobbyboeren aangevallen.

Regiobestuurder Arend Steenbergen van LTO Noord: “Het leed dat wordt veroorzaakt bij de dieren, maar ook de impact die het heeft op de veehouders, is niet te beschrijven. We zien dat de politiek blijft volharden in het beschermen van de wolf, maar dat veehouders nu geen andere keuze hebben dan te stoppen met het houden van met name schapen of hun dieren in een afgesloten stal te houden.” LTO Noord heeft samen met de Vereniging van Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN) eerder reeds een appel gericht aan de Provincies Drenthe en Fryslân om in te grijpen.

Steenbergen: “We zien dat naast het dierenleed en de economische schade ook het veiligheidsgevoel van burgers wordt aangetast. Dit geldt voor boeren die in de schemer het vee uit het land halen voor het melken. Maar zeker ook voor ouders die hun kinderen niet meer in het donker op de fiets naar het dorp laten gaan. De wolf laat zich volop zien, tot dichtbij huizen en boerderij en is helemaal niet schuw. Mensen voelen zich niet meer op hun gemak als er een wolf in de buurt is.”

De wolven in Drenthe blijven voortdurend vee aanvallen, vanwege het beperkte voedselaanbod in de natuur. Er zijn reeën, maar geen herten en zwijnen. Daarom hoort de wolf niet thuis in deze gebieden, vindt LTO Noord, die provincies en gemeenten oproept om keuzes te maken. Óf een agrarisch cultuurlandschap met wolven, waar geen vee meer buiten loopt en mensen zich niet veilig voelen, óf een aanpak die zich richt op het beheer van de wolf.

Bron: LTO Noord.

Tiplijn