Voorverkenning gebiedsgerichte aanpak stikstof Veenhuizen Istock

Voorverkenning gebiedsgerichte aanpak stikstof Veenhuizen

VEENHUIZEN - Een groep agrarische ondernemers uit Veenhuizen is bezig met een voorverkenning gebiedsgerichte aanpak stikstof.

Niet afwachten maar doen, is het gezamenlijk motto. “We zoeken zelf naar de mogelijkheden en onmogelijkheden in onze bedrijven en in het gebied als het gaat over de opgaven stikstof, natuur, water en bodem”, aldus Jappie Riedstra. Riedstra is agrariër en neemt deel aan de pilot. Hij treedt namens de werkgroep op als woordvoerder.

Proces
De voorverkenning gebiedsgerichte aanpak Veenhuizen bestaat uit een aantal stappen: verkennen, analyseren, scenario’s opstellen, adviseren en een verdieping van een voorkeursscenario. “We kijken wat de mogelijkheden in het gebied zijn om via kavelruil de landbouwstructuur te verbeteren en welke maatregelen mogelijk bijdragen aan de doelen, zoals technische innovaties, natuurinclusieve landbouw, (management)maatregelen binnen het bedrijf, extensivering en teeltvrije slootkanten. Ook kijken we naar de verdiencapaciteit, want het gaat per slot van rekening ook over gezond financieel boeren nu en in de toekomst”, aldus Riedstra. De werkgroep heeft in de eerste stap veel informatie verzameld die nu op gebiedsniveau kan worden gerubriceerd en geanalyseerd. Dan gaat het over informatie als aantal hectares, dieren, vergunningen, mest, grondgebruik etc. Riedstra: “De volgende stap is het op hoofdlijnen uitwerken van een aantal scenario’s en deze in november aan de provincie Drenthe aan te bieden met een advies voor het verder uitwerken van 1 a 2 scenario’s tot een concreet gebiedsplan voor Veenhuizen”.

Niet wachten, maar doen!
“Wij willen niet afwachten, maar doen”, geeft Riedstra aan. “We hebben bij de provincie aangegeven dat wij zelf willen gaan verkennen wat het programma NPLG voor ons en het gebied kan gaan betekenen. De provincie vond dit een goed idee en ondersteunt de voorverkenning in Veenhuizen”. Dit betekent dat de provincie samen met Prolander (uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied in de provincies Drenthe en Groningen) voorzieningen beschikbaar stelt in de vorm van kennis en externe begeleiding. Riedstra: “We boeren hier in dit gebied al 200 jaar en dat willen we graag nog 200 jaar blijven doen. Wij kennen elkaar en het gebied en hebben samen veel ervaring in de sector. Daarom hebben we zelf het initiatief genomen om aan de slag te gaan”.

Aansluiten bij landelijke/provinciale opgave
De opgaven en uitdagingen in het landelijk gebied zijn groot. Het Rijk heeft de provincies gevraagd om uiterlijk 1 juli 2023 een gebiedsprogramma in te leveren voor natuurherstel en stikstofreductie. Daar komen nog aanvullende doelen bij, onder de noemer Nationaal Programma Landelijk Gebied. Naar verwachting komt het Rijk met aanvullende keuzes water en klimaat in oktober en voor verkeer en industrie in het voorjaar van 2023. “De onduidelijkheid en onzekerheid maken het voor veel partijen lastig om concrete stappen te zetten. Temeer omdat generieke maatregelen en financiële middelen nog niet helder zijn,” aldus gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe. “Door het initiatief in Veenhuizen kunnen we leren van stappen en inzichten. Dit kan ons helpen in een zorgvuldige aanpak in andere gebieden.”

Tiplijn