Herintroductie wilde narcis in het Drentse Een

Herintroductie wilde narcis in het Drentse Een

EEN - De bewoners van Een, Landschapsbeheer Drenthe en Natuurmonumenten hebben op woensdag 2 november de wilde narcis geherintroduceerd in het beekdal van de Eenerstukken in Een.

De wilde narcis werd ooit vanuit het beekdal naar de erven in het dorp gehaald, maar nu is het tijd om de bloem terug te brengen naar het oude ‘stekkie’. De herintroductie van de wilde narcis is onderdeel van het project Drentse Paosbloem.

De wilde narcis is een soort die van oorsprong in veel Drentse beekdalen te vinden was. Door verscheidene redenen verdween de plant op deze natuurlijke groeiplaatsen. Nu resteren alleen nog groeiplaatsen op (boeren)erven waar de wilde narcis in de vorige eeuw door de toenmalige bewoners naartoe is gehaald. Nu dreigt de wilde narcis echter ook op deze plaatsen te verdwijnen, doordat de wilde narcis niet wordt herkend door de huidige eigenaren op moment dat er herinrichting plaatsvindt.

Om de wilde narcis te beschermen is Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met de provincie Drenthe in 2018 het project Drentse Paosbloem gestart. Een van de doelen is het terugbrengen van de wilde narcis naar zijn oorspronkelijke natuurlijke groeiplaats in beekdalen, zoals woensdag 2 november in de gemeente Noordenveld plaatsvond.

Beekdal Eenerstukken
In het Drentse Een, in de gemeente Noorderveld, is de wilde narcis nog op (boeren)erven te vinden. De wilde narcisbollen die oorspronkelijk in het beekdal van de Eenerstukken groeiden, werden zo’n honderd jaar geleden door één van de dorpsbewoners uit het beekdal gehaald en op het eigen erf aangeplant. Van dit historische erf is een klein deel van de bollen beschikbaar gesteld voor herintroductie in het nabijgelegen beekdal. Op woensdag 2 november zijn deze bollen aangeplant op het oude ‘stekkie’ op het terrein van Natuurmonumenten. Het werk zit er echter nog niet op: de komende jaren wordt in de gaten gehouden of de bollen tot bloei komen en er verdere verspreiding gaat plaatsvinden.

Meer informatie over het project Drentse Paosbloem is te vinden op de website van Landschapsbeheer Drenthe www.lbdrenthe.nl/projecten/wilde-narcis.

Tiplijn