DRENTHE - De regio Zuid- en Oost-Drenthe kent grote uitdagingen op het gebied van brede welvaart, dit verdient structureel aandacht.
Daarom dient deze regio: 5 gemeenten (Hoogeveen, Hardenberg, Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn), provincies Drenthe en Overijssel gesteund door het onderwijs, zorg -en maatschappelijke instellingen, woningcorporaties en vertegenwoordigers van inwoners en bedrijfsleven een voorstel in voor de 4e ronde Regio Deals van het Rijk.
In deze deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Het doel is dat de generatie die nu opgroeit in de regio Zuid-en Oost-Drenthe over 30 jaar dezelfde kansen heeft als hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland.
De aanpak die de regio met het programma Regio Deal Zuid-en Oost-Drenthe 2023-2026 daarbij voor ogen heeft bedraagt in totaal 60 miljoen euro.
In volle vaart door voor brede welvaart
Op dit moment hebben inwoners in de regio gemiddeld een lager inkomen, een minder hoge startkwalificatie wanneer ze beginnen met werken, relatief meer problematiek binnen gezinnen, een hogere zorgvraag en kosten voor zorg. De afstand tot voorzieningen als een huisarts, onderwijs of winkel wordt groter. De regio vergrijst en een deel van de jongeren trekt voor hun studie naar buiten de regio en keert niet terug.
Het beoogde vervolgprogramma werkt aan meer kansengelijkheid en een hogere brede welvaart. Dit bekijken we vanuit het perspectief van kinderen, jongeren, senioren en ondernemers. We kiezen voor een aanpak die zich richt op de thema’s: Leven Lang Ontwikkelen, Zorg en Welzijn, Economische Structuurversterking en een Aantrekkelijke regio.
Effectieve regionale samenwerking voortzetten
Met het huidige programma Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe is de samenwerking tussen regio en Rijk effectief gebleken.
Zo wordt er onder andere meer en hoger gekwalificeerd zorgpersoneel in de regio behouden en opgeleid door de HBO-V flex-opleiding in Emmen. Het project Kansen4Kinderen waar inmiddels 90 basisscholen in heel Drenthe en Hardenberg aan mee doen werkt aan kansengelijkheid. En de opzet van een kennis- en innovatie ecosysteem waar het onderwijs samenwerkt met bedrijfsleven en overheid. Om zo kennis en innovatie, vraag en aanbod en de vaardigheden van toekomstige arbeidskrachten op elkaar af te stemmen.
Als grensregio werken we samen met Duitse partners op het gebied van werkgelegenheid en onderwijs. Landelijk, en in Europa, wordt er regelmatig naar de samenwerking in Zuid- en Oost-Drenthe gekeken.
Een achterstand op de Brede Welvaart loop je echter niet in 4 jaar in. Dit vergt een generatielang investeren. Daarom willen we, met de ervaringen uit de eerste deal, de goede samenwerking met het Rijk graag continueren, de ingeslagen weg volgen en uitbreiden in de Regio Deal Zuid- en Oost- Drenthe 2023-2026.
drentsnieuws