Provincie Drenthe verdient de aanmoedigingsprijs als het gaat om duurzame kerstpakketten

Provincie Drenthe verdient de aanmoedigingsprijs als het gaat om duurzame kerstpakketten

DRENTHE - In Drenthe valt er qua duurzame kerstpakketten nog een hoop te winnen. Onze provincie draagt dit jaar de rode lantaarn in dit duurzaamheid klassement: er werden de minste duurzame kerstpakketten besteld.

Opvallend is dat de andere oostelijk gelegen provincies Drenthe gebroederlijk bijstaan onderaan in de ranking. Overijssel en Groningen scoren namelijk net iets hoger dan Drenthe.

Kerst draait om consumeren
Steeds meer bedrijven zien dat kerst een feest is geworden van overdadig consumeren. We geven graag veel cadeaus weg aan onze naasten en eten ons tonnetje rond tijdens de vele kerstdiners. Tel daarbij op dat het kerstpakket een verworven recht is geworden van de hardwerkende Nederlander en het consumptie feest is compleet.

Helaas zien we na de feestdagen, naast de extra kilo’s aan ons eigen lijf, ook een grote berg goedbedoeld afval. Niet heel gezond en al helemaal niet duurzaam dus. 

Gelukkig voor onze planeet en onze eigen vitaliteit zijn er nu aanbieders van kerstpakketten die op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd zijn ter bevordering van onze gezondheid. Zo hanteert leverancier Fitbox een lijst aan normen voor de kerstpakketten die ze duurzaam noemen.

Wat is een duurzaam kerstpakket
Om een kerstpakket duurzaam te noemen, moet de gehele keten (van productie tot aan de gebruiker) voldoen aan duurzaamheidsnormen. Producenten moeten waar mogelijk een Fair Trade of biologisch label dragen en voldoen aan een ethische code of conduct. Non food producten moeten voor langdurig gebruik geproduceerd zijn en onze gezondheid stimuleren. De verpakking moet exact om het pakket passen en uitsluitend uit FSC karton bestaan. Kunststof opvulmateriaal is uit den boze. 

Fitbox zelf gebruikt duurzaam opgewekte energie voor al haar bedrijfsactiviteiten en maakt uitsluitend gebruik van fietskoeriers of duurzame transportbedrijven. Ten slotte wordt een deel van de opbrengst afgedragen aan duurzame goede doelen en gaat de overtollige voorraad naar de voedselbank.   

Drenthe kijkt kat nog even uit de kerstboom 
Met de normen als meetlat, is per provincie het percentage bedrijven berekend dat in 2020 en 2021 duurzame kerstpakketten heeft besteld. Dat dit percentage in 2021 onder de 1% is uitgekomen en zelfs ten opzichte van 2020 nog iets is gedaald, betekent dat er werk aan de winkel is in Drenthe. Een Drent laat zich echter niet zomaar wat aanpraten en kijkt het liefst even hoe de duurzame kerstpakketten uitpakken in de andere provincies. Toch, voor onze aarde en onze kerstkilo’s is het te hopen dat deze duurzame trend in Drenthe nog gaat komen.

Tiplijn