EMMEN - De afgelopen weken werkten zo’n 400 scholieren van de Technasiumscholen in Groningen, Friesland en Drenthe aan een plan om huishoudelijk water meer duurzaam en circulair te gebruiken.
Donderdag streden de winnende groepjes van elke school om de provinciale winst door hun idee aan een jury van bestuurders en beleidsmakers te presenteren in Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Leerlingen van De Nieuwe Veste sleepten met hun Lavadora Box de prijs in de wacht voor het beste idee rond duurzaam waterbeheer in Drenthe.
Douchen, schoonmaken, het toilet spoelen, de tuin sproeien: we gebruiken in en om ons huis veel water. Net als andere grondstoffen wordt water steeds schaarser en moeten we nadenken over hoe we hier nu en in de toekomst mee omgaan. Dat doen lokale en landelijk overheden, maar het is ook belangrijk om na te denken over wat je zelf kunt doen. Daarom kregen de scholieren, van de vier noordelijke waterschappen en de drie provincies, de opdracht om na te denken over het (her)gebruik van huishoudelijk water.
Lavadora Box: waterbesparend systeem voor de wasmachine
De afgelopen weken deden de jongeren uitgebreid onderzoek naar de waterketen en naar watergebruik in en om huis. Ze moesten vervolgens hun technische skills gebruiken om een product te ontwerpen en onderzoek doen naar consumentengedrag, want een campagne om hun plan voor circulair gebruik van water onder de aandacht te brengen, hoorde ook bij de opdracht. Geen eenvoudige opdracht, maar de jongeren wisten er wel raad mee!
Het winnende groepje bedacht een systeem om minder wasmachinewater te gebruiken want 'alles wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit', en het gebruikte water te reinigen voor hergebruik. De jury, bestaande uit onder andere Geert-Jan ten Brink van Waterschap Hunze en Aa's en (demissionair) gedeputeerde provincie Drenthe Hans Kuipers, waren onder de indruk van het complete concept: "Ze hadden niet alleen een heel goed prototype, maar hebben ook goed nagedacht over het gedrag van mensen en hoe ze het in de markt kunnen zetten."
Jongeren kunnen impact maken
De opdrachtgevers vinden het belangrijk dat jongeren zich bewust worden van het feit dat ze zelf impact kunnen maken. Hans Kuipers: “Ik vind het belangrijk om te luisteren naar de ideeën van jongeren. Zo werken we samen aan een klimaatveerkachtig Drenthe. Bovendien zetten de leerlingen mij ook weer aan het denken over hoe ik zelf dicht bij huis oplossingen kan verzinnen voor het hergebruik van water.”
drentsnieuws