BORGER - De nieuwe Spitwa(a)rk begint deze keer met Een bijzondere dominee in Odoorn van Rieks Timmermans. Predikant Niewold stond in de 18e eeuw in Odoorn en vond de voorloper van de fiets uit.
Roel Sanders woonde als kind aan de Valtherweg in Exloo, ook bekend als ‘veur de landen’ en vlakbij het Dingselbos. Hij vertelt waar de naam Dingels waarschijnlijk vandaan komt. Jakob Westendorp schrijft in Het stenentijdperk over de steenfabriek in de Kavelingen in Valthermond.
In Vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog van Roelof Hoving leest u meer over zes vliegtuigen, bemanning en wat er gebeurde. In het artikel ook foto’s van de informatiepanelen plus de locaties.
Een bijzondere dominee in Odoorn
In de 18e eeuw stond Focco Louwerts Nieuwold, predikant en uitvinder,
gedurende 19 jaren op de Odoorner kansel. Hij was zeer inventief en werd bekend door het uitvinden van een soort loopfiets, waarmee hij van Odoorn naar Exloo en Valthe reed. Ook verbeterde hij het Drentse spinnewiel en repareerde klokken. Nieuwold was niet zomaar een dominee, maar een bijzondere dominee.
Dingselbos
Roel Sanders gaat terug naar zijn jeugd aan de Valtherweg (Veur de Landen) en neemt ons mee naar het Dingselbos, waar hij zo’n tachtig jaar geleden veel speelde. Nu gaat hij in op de naam en waar die waarschijnlijk vandaan komt.
25 Jaar geleden
De redactie van Spitwa(a)rk gaat naar zijn geboortejaar 1998. Deze keer artikelen uit het tweede kwartaal van dat jaar. U leest over Natte voeten buitenbeurs In ’t Gras, Slecht weer spelbreker schaapscheerdersfeest, Eekhoorntjesland, minimuseum in Klijndijk met opgezette dieren, Eerbetoon aan grondleggers Valthermond, Harmonie vijftig jaar; feest in 2e Exloërmond.
Het stenen tijdperk
Met ‘het stenen tijdperk’ bedoelt de auteur de periode dat aan de Kavelingen in Valthermond een steenfabriek stond en in bedrijf was. Waarom daar een steenfabriek, zullen velen zich afvragen? Er was immers geen klei in de directe omgeving voorhanden. In dit en een volgend artikel leest u alles over deze steenfabriek.
Vliegtuigcrashes inde Tweede Wereldoorlog
Vorig jaar zijn op het grondgebied van de voormalige gemeente Odoorn vier informatiepanelen geplaatst op de locaties waar in de Tweede Wereldoorlog een gevechtsvliegtuig van de geallieerden crashte. Dit jaar de laatste twee. In 2e Exloërmond onthulde burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van der Scheur het laatste paneel. In dit artikel staan de zes panelen afgedrukt en kunt lezen waar u ze kunt vinden.
Het blad wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar de Coöp in Odoorn, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).
drentsnieuws