ERICA - Op 9 september is het zover: de jubileumeditie van Festerica. Het leukste rock & roll-feestje van Zuidoost-Drenthe waar je “gewoon een beetje kunt ouwehoeren”, aldus mede-organisator Jorg Wendker.

Gemoedelijk in het groen
Festerica is, zoals de naam verklapt, een kleinschalig rockfestival in het Drentse Erica. Het wordt georganiseerd door een vriendengroep, die laagdrempeligheid hoog in het vaandel heeft. Jorg: “We zorgen altijd voor lage prijzen, zodat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Een ticket scoor je voor nog geen twintig euro. Een biertje voor 2,80 euro - misschien wel het voordeligst van alle festivals.” Heb je zin in een gezellige dag? Dan ben je op Festerica aan het goede adres. De organisatie heeft allemaal knusse hoekjes gecreëerd om te zitten en kletsen. Het gevoel van kameraadschap wordt goed overgebracht; op het festival hangt een gemoedelijke sfeer. Jorg: “Wij hebben er zo’n schik in met elkaar” En dat hebben bezoekers door. Die geven aan dat ze het leuk vinden dat de vrienden het met elkaar organiseren. Verder is er een gevoel van saamhorigheid. Jorg: “Iedereen is welkom. Waar je vandaan komt, van welke muziek je houdt, op welke politieke partij je stemt - het maakt allemaal niet uit. Stemmen kunnen de bezoekers trouwens dit jaar voor het eerst ook op onze eigen partijen.”

Hoe het allemaal begon
Een deel van de vriendengroep vormt de band Greenhouse. Zij mochten tijdens het honderdvijftig-jarig bestaan van Erica optreden. Dat vonden ze wel tof, maar ze realiseerden zich ook dat er verder geen gelegenheden waren om op te treden. Dus creëerden ze zelf een heus festival. Een win-win situatie: de vrienden kunnen zelf optreden en bieden een mooi podium voor opkomende bands uit de regio. Jorg vertelt: “Voor die bands is het een te gekke kans. Ze kunnen voor het eerst echt op een podium spelen. En niet zomaar een podium, een festivalpodium.” Een aantal bands treedt jaren na hun vuurdoop op Festerica nog steeds op en kijken positief terug op het festival.

Tien jaar later
In 2014 trapte de vriendengroep af met een paar optredens, vrachtwagentrailers en rond de driehonderd bezoekers. Tien jaar later is dat veranderd in een dikke line-up, twee stages en meer dan duizend bezoekers. De festivallocatie is meegegroeid, vertelt Jorg. “Eerst gebeurde alles op één grasveldje; dit jaar kunnen bezoekers heen en weer van het ene naar het andere veldje.” Het merendeel van de huidige organisatoren was er tien jaar geleden al bij. Jorg bewondert de hechte groep: “We zijn geen professionals, we doen dit er gewoon naast. En toch fixen we het elk jaar maar weer. Tuurlijk bots je wel eens, zijn er meningsverschillen en loopt de vergadering niet zoals je wilt. Maar uiteindelijk houd je toch het festival voor ogen en vind je met elkaar een oplossing. Zo wordt het festival iedere keer wel een beetje beter.”

Line-up met favorieten
Op Festerica vind je vooral bandjes die rockmuziek maken, zowel covers als eigen muziek. De line-up is zo opgebouwd dat de grotere namen de avond afsluiten. Jorg: “De verwachtingen worden steeds groter, naarmate de ontknoping nadert.” Afgelopen jaar was Queen Must Go On, de meest sensationele tributeband van Nederland, de hekkensluiter. Dit jaar is die eer aan de dertien koppige band The Blues Brothers Tribute. Andere acts die ten tonele verschijnen, zijn onder andere RAW, Gimme Shelter, Easterfield en Skroetbalg. De line-up is zorgvuldig samengesteld, vertelt Jorg. “Vanwege het tienjarig jubileum hebben we een samenstelling gemaakt van bands die we afgelopen edities heel goed vonden. Een soort return of the greatest.” De organisatie heeft ook al een topact gestrikt voor volgend jaar. Jorg: “Daar kan ik nog niet zoveel over zeggen want dan zijn we gelijk uitverkocht.”

Verrassing na verrassing
Maar er is er meer dan muziek. Een greep uit de side-acts van afgelopen festivals: verven met een waterpistool, bieryoga en een gemeentedichter. De bezoeker verrassen, dat is belangrijk voor de organisatie. Jorg: “Dan zie je mensen genieten van de muziek en opeens verbaasd kijken van ‘huh, wat gebeurt daar dan?’. We zetten in op een goede basis - een stevige line-up - maar vinden de grappige elementen eromheen ook belangrijk.” Dit jaar is het festival uitgebreid met een derde podium, de roze kerk, waar andere genres dan rock voorbij komen. Jorg: “Zo is er voor elke bezoeker wat wils.” Ook voor de allerjongste bezoekers, want het festival kent een uitgebreid kinderprogramma. Aan de bezoeker die van een hapje en een drankje houdt, is ook gedacht. Jorg: “We hebben dit jaar niet alleen verschillende eettentjes, maar ook een speciaalbiercaravan.” Ieder jaar verandert de organisatie wel iets in het festival, waardoor terugkerende bezoekers zich blijven verwonderen.

Gunfactor
Het festival draait op sponsoren in de regio. Jorg: “Zonder hen krijgen we het niet voor elkaar.” Niet alleen sponsoren dragen het festival een warm hart toe, bleek tijdens de coronacrisis. De organisatie wilde een alternatief voor het festival en besloot voor 80 uur het Glazen Huis in te gaan op het festivalterrein. Heel Zuidoost-Drenthe was aan het luisteren. Als je een plaatje wilde horen kon je die aanvragen via een betaallinkje. Mede door een anonieme bijdrage werd een bedrag van 10.000 euro opgehaald. Jorg: “Dat is een geweldig gevoel, dat mensen het ons zo gunnen. Die donaties hebben ervoor gezorgd dat we vorig jaar zo’n mooi festival neer hebben kunnen zetten. De bezoeker investeert en wij geven het terug.”

Het eendaagse festival is aan de Veenschapswijk in Erica op zaterdag 9 september.




Tiplijn