MEPPEL - Op woensdagmiddag 13 september deden zo’n 20 leerlingen van Stad & Esch Praktijkschool in Meppel mee aan de Week van lezen en schrijven.
Samen met René Karst, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, speelden zij het escapekofferspel. Dat spel ontwikkelde de stichting met Raccoon Serious Games om jong en oud te laten ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Geen enkele leerling won het spel. Maar Karst legde aan het einde van het spel uit: winnen is ook helemaal niet mogelijk. Elke speler loopt namelijk vast in de taal- en rekenopdrachten. Het spel leidt er wel toe dat iedereen beseft hoe belangrijk voldoende kunnen lezen en schrijven is om mee te kunnen komen op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Ervaring
Na een tv-interview door Karst over laaggeletterdheid wist docente Jessy van den Hoogen van Stad & Esch Praktijkschool meteen hoe ze haar leerlingen kan motiveren om beter te leren lezen en schrijven. “Deze leerlingen zijn rond de 14, 15 jaar. Maar ze hebben veel moeite met lezen en schrijven. Het kost veel moeite om hen aan het lezen te krijgen. Voor deze leerlingen is René Karst een idool. Ze zijn helemaal fan van hem. Daarom dacht ik: wat als hij kan langskomen op school om te vertellen over hoe belangrijk voldoende kunnen lezen en schrijven is. Stichting Lezen en Schrijven stelde het escapekofferspel voor. Nu we het gespeeld hebben, kan ik alleen maar zeggen hoe tof dit spel is. Wat een slimme manier om ineens zelf te ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Ik zag de frustratie bij de leerlingen toenemen, omdat ze het spel niet konden winnen. Het spel en de komst van René zorgen ervoor dat deze ervaring indruk maakt en blijft hangen bij hen.”
Betekenisvol
Als ambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven praat Karst met regelmaat op bijeenkomsten van bijvoorbeeld gemeenten over hoe we als samenleving laaggeletterdheid kunnen verminderen en voorkomen. Ook geeft hij vaak interviews in de media over het onderwerp, zoals in juni van dit jaar bij SBS 6-praatprogramma ‘Marcel en Gijs’. Karst: “Praten over het onderwerp is belangrijk. Om laaggeletterdheid uit de taboe sfeer te halen. In Nederland heeft 1 op de 4 15-jarigen al een leesachterstand. En steeds meer jongeren komen met onvoldoende taalniveau van school. Hen enthousiast krijgen voor lezen en schrijven, vraagt om een leuke, vrolijke activiteit. Daarom speelden de 20 leerlingen en ik het escapekofferspel. Alle leerlingen begonnen stoer aan het spel. Zo’n houding van ‘dit is wordt makkelijk, dat gaan we eens even winnen, kom maar hier met die prijs’. Maar ze liepen allemaal vast in de taal- en rekenopdrachten. Ze merkten hoe frustrerend dat kan zijn. Die frustratie voelen zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland élke dag. Na het spel spraken we daarom in de klas met elkaar over hoe ontzettend belangrijk voldoende kunnen lezen en schrijven is. Niet alleen nu op school, maar juist in hun verdere leven en in hun toekomstige beroepen. Ik merkte bij de leerlingen dat het spel een betekenisvolle ervaring was. Uiteraard ging ik niet weg voordat ik enkele liedjes zong en ze allemaal op de foto konden. Ook dát hoort erbij.”
Week van lezen en schrijven
Dit jaar organiseert Stichting Lezen en Schrijven van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september de Week van lezen en schrijven. De week maakt laaggeletterdheid bekender bij onder meer media, Nederlandse publiek en politiek. Veel bedrijven, gemeenten, maatschappelijke organisaties, scholen en Taalhuizen organiseren activiteiten rondom leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computers en smartphones.
drentsnieuws