DRENTHE - Van 8 tot en met 12 april 2024 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin.
Zo’n 5.000 kinderen van 60 scholen in de provincie Drenthe leren deze week én ook op de Nationale Buitenlesdag alle ins en outs over de aardappel, onder het motto ‘Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!’ Ook leren ze hoe je moet zaaien en hoe planten groeien. Ze kweken hun eigen groenten en leren over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit.
Schooltuinieren is een perfecte manier om kinderen in contact te brengen met gezonde groenten. Het zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente en fruit draagt bij aan kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. In de schoolmoestuin wordt het zaadje geplant voor een gezonde en natuurbewuste generatie. Het is leuk, gezond en lekker! Kinderen zijn buiten bezig, met de handen in de aarde en leren niet alleen over hoe groente en fruit groeit, ruikt en smaakt, maar ook over de dieren die in de schooltuin leven, zoals de wormen onder de grond en de wilde bijen die voor bestuiving zorgen.
Veel animo voor moes- en schooltuinen
In de drie noordelijke provincies doen veel scholen op maandag 8 april ook mee aan een gratis digitale gastles van IVN Noord. In deze les speelt de wortel de hoofdrol. Tijdens deze interactieve les worden leerlingen uitgedaagd zelf actief mee te doen, om zo samen te leren over hoe wortels en andere groenten groeien en wat daarvoor nodig is. Dat scholen iets met dit thema willen, blijkt wel uit de ruim 150 aanmeldingen uit de drie noordelijke provincies, waarvan 75 Drentse scholen.
Iedere dag buitenlesdag
De negende editie van de Nationale Buitenlesdag valt dit keer in de Week van de Schooltuin en staat daarom ook in het teken van de pieper. Als het gaat om buitenles is er nog altijd veel werk aan de winkel. Slechts 1 procent van de lessen vindt buiten plaats, terwijl onderzoek al jaren aantoont dat buitenles een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Ze worden van buitenles niet alleen heel enthousiast, ook is het gezond, leerlingen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de leerstof blijft beter hangen. Als het aan IVN ligt, maar ook aan de leerkrachten zelf, zo blijkt uit onderzoek, zou 25 procent van de lessen daarom buiten plaats moeten vinden.
Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten
De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Adviesbureau Beleef & Weet, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).
IVN Natuureducatie
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen en gezond Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 170 professionals, 30.000 leden en 160 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!
drentsnieuws assenstad