Oekraïense jongeren bezoeken Coevorden en Nordhorn

Oekraïense jongeren bezoeken Coevorden en Nordhorn

COEVORDEN - Tien dagen loskomen van de oorlog door een bezoek aan Nordhorn en Coevorden. Een groep jongeren uit Oekraïne krijgt in juni die gelegenheid.

Naar aanleiding van het 60-jarig vriendschapsjubileum en de oorlog in Oekraïne hebben de partnersteden Nordhorn en Coevorden dit initiatief gelanceerd.

Burgemeesters Renze Bergsma uit Coevorden en Thomas Berling uit Nordhorn spraken vorig jaar de wens uit om samen een solidariteitsactie te doen richting een Oekraïense stad. Vervolgens werd contact gelegd met de stad Chuuiyiv, in het oosten van Oekraïne. De stad ligt niet ver van Charkiv, dicht bij de Russische grens en vlakbij de frontlinie van de oorlog. De burgemeesters waren het er snel over eens dat de steden samen willen en kunnen helpen. “Omdat de verschrikkelijke agressieoorlog van Rusland ook al ruim twee jaar een last is voor de burgerbevolking.”

Teken van solidariteit
Burgemeester Halyna Minaieva van Chuuiyiv stelde voor om een groep jongeren de gelegenheid te bieden om een tijdje los te komen van de oorlog. En zo staat in juni een verblijf van twintig jongeren en drie begeleiders gepland. De groep verblijft in Nordhorn, maar het programma vindt plaats aan beide kanten van de grens. “Wij zien de reis als een teken van solidariteit voor deze jongeren”, aldus Thomas Berling.

Tot rust komen
Het programma is afgestemd op de leeftijd en omvat zowel sportieve als culturele activiteiten. “Voor onze vrienden uit Oekraïne is het belangrijk dat de jongeren ook vrije tijd ter plaatse hebben. De recreatieve factor staat duidelijk op de voorgrond”, aldus Renze Bergsma.

Tiplijn