Twee SDG-predicaten (duurzame ontwikkelingsdoelen) worden uitgereikt bij Folly Art Norg Fokke de Jong

Twee SDG-predicaten (duurzame ontwikkelingsdoelen) worden uitgereikt bij Folly Art Norg

NORG - Op zondag 25 augustus worden bij Folly Art Norg twee SDG-predicaten uitgereikt die laten zien dat men goed bezig is met diverse duurzame ontwikkelingsdoelen.

Er is een oorkonde voor de organisatoren van Folly Art Norg en eentje voor de maker van de folly Colorful World, Nico van Bockhooven. Duurzaamheid kent vele facetten en met Folly Art Norg wordt onder meer ingespeeld op hergebruik van materialen door de deelnemers, gebruik van duurzame spullen, interactie tussen bezoekers, samenwerking met andere instanties en zorg voor  biodiversiteit.

Zeventien kleuren
Aanleiding is de gekleurde folly Colorful World van architect Nico van Bockhooven. De folly bestaat uit zeventien kleuren die verwijzen naar de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. “Colorful World staat voor de rijke diversiteit van onze wereld. Niet alleen de diversiteit in levensvormen en opvattingen, maar ook  de diversiteit van mensen zelf wordt hier gevierd. Colorful World beoogt een frisse knipoog te zijn, optimisme uit te stralen en bezoekers te verwonderen met kleur. Licht en geluid; een vrolijke ruimtelijke ervaring.”

Volgens SDG-vertegenwoordiger Anita van der Noord omarmt met Colorful World meerdere SDG’s en brengt de follymaker ze op een toegankelijke en inspirerende manier onder de aandacht. Nico van Bockhoven speelt met Colorful World onder meer in op de SDG’s  goede gezondheid en welzijn,  het verminderen van ongelijkheid en het realiseren van duurzame steden en gemeenschappen.

Laagdrempelig
De organisatie van Folly Art Norg krijgt het predicaat onder meer voor de laagdrempeligheid van het evenement en de aanmoediging dat deelnemers gebruik maken van duurzame, circulaire materialen. Dat zien je terug in heel veel folly’s. Ze kunnen worden afgebroken en een tweede leven krijgen. Folly Art Norg nodigt daarnaast ook uit tot interactie tussen bezoekers en tussen makers en bezoekers. Het mooie is ook dat iedereen er aan kan meedoen, ook zonder kunst- of architectuurachtergrond. En dat allemaal in de mooie natuurlijke omgeving van Norg. Het betreft de SGD-doelstellingen op het gebied van duurzame steden en gemeenschappen, verantwoorden consumptie en productie, klimaatactie en partnerschap om de doelstellingen te bereiken.

Wat zijn Sustainable Development Goals (SDG’s)?
Er zijn door de Verenigde Naties zeventien doelstellingen opgesteld die samen een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen tegen 2030. In de wereld van vandaag staan we voor grote uitdagingen: armoede, honger, ongelijkheid, klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis zijn slechts enkele van de problemen die we dringend moeten aanpakken. Grote uitdagingen vereisen gedurfde actie om ze te overwinnen, en dat is waar de Sustainable Development Goals om de hoek komen kijken. Ze zijn ontwikkeld om tegen 2030 een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen, en we hebben allemaal een rol bij het bereiken ervan.

Tiplijn