Open Monumentendag op 14 en 15 september in de gemeente Emmen Stichting ErfgoedNetwerk Emmen

Open Monumentendag op 14 en 15 september in de gemeente Emmen

EMMEN - Elk jaar gedurende het tweede weekend van september stellen tal van schitterende monumenten door heel Nederland hun deuren gratis open voor publiek. Dit jaar valt Open Monumentendag op 14 en 15 september, met als thema 'Routes, Netwerken en Verbindingen'.

De dynamiek van mens en maatschappij heeft geleid tot de ontwikkeling van routes en (handels)netwerken. Wegen en transportnetwerken werden aangelegd, terwijl nieuwe vervoermiddelen en communicatietechnieken hun intrede deden. Deze blijven in constante evolutie.

De slogan van dit jaar, 'Onderweg!', benadrukt het aspect van reizen van punt A naar B, de fysieke beweging en de overgang van oud naar nieuw, van verleden naar heden. Onderweg ben je deel van (historische) routes, netwerken en maak je verbindingen met anderen.

'Onderweg!' verkent ook hoe reizen, vervoer en communicatie de inrichting van ons land en steden hebben beïnvloed, evenals onze hedendaagse levensstijl in Nederland. Het thema omvat tevens vertrek- en aankomstlocaties, reisverhalen, toerisme, ontdekkingsreizen en de kracht van verbeelding.

In het Amsterdamsche Veld
Dit jaar heeft de organisatie van OMD Emmen het Amsterdamsche Veld uitgekozen als speciale locatie. Hier vind je diverse monumenten, lezingen en rondleidingen op drie verschillende locaties.

Het Amsterdamsche Veld kwam tot stand in 1851 toen zes vermogende Amsterdammers land kochten van boeren uit Zuid- en Noordbarge en de Drentsche Landontginningsmaatschappij oprichtten, die in 1909 overging in handen van de Griendtsveen Moss & Litter Company. Tijdens OMD Emmen 2024 kun je hier meer over leren.

Er is een routeboekje beschikbaar over de locaties in het Amsterdamsche Veld, gratis verkrijgbaar op diverse plekken. Dit boekje bevat een grote kaart van de route en biedt een overzicht van alle andere monumenten in de gemeente Emmen die open zijn voor publiek.

Alle locaties die te bezichtigen zijn in de gemeente Emmen staan vermeld op de website www.openmonumentendag.nl.

Opening op 13 september
De aftrap van Open Monumentendag 2024 vindt plaats op vrijdag 13 september om 19:00 uur in het Smalspoormuseum in Erica, geopend door wethouder Dewy Keen van de Gemeente Emmen.

Tiplijn