Vraag naar extra opvangplekken in De Wolden voor Oekraïners en alleenstaande jongeren

Vraag naar extra opvangplekken in De Wolden voor Oekraïners en alleenstaande jongeren

DE WOLDEN - Het college van Burgemeester en Wethouders van De Wolden vraagt in een voorstel aan de gemeenteraad om in te stemmen met het realiseren van extra opvangplekken voor zowel Oekraïense ontheemden als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's).

Provinciale opgave
Drenthe heeft, net als vele andere provincies, aangegeven de huidige Spreidingswet te blijven volgen. De provincie heeft een opgave gekregen om verschillende doelgroepen op te vangen en te huisvesten. De Drentse gemeenten kijken in de komende maanden, vanuit het solidariteitsbeginsel, hoeveel mensen iedere gemeente op kan vangen. De Wolden neemt hierin ook haar verantwoordelijkheid.

Opgave De Wolden
Door de voortdurende oorlog in Oekraïne is er landelijk behoefte aan meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Het voorstel van De Wolden is om, naast de 113 bestaande opvangplekken, nog eens 269 extra opvangplekken voor Oekraïense ontheemden in 2025 te creëren. Deze plekken worden in ieder geval tot maart 2026 beschikbaar gesteld. Tot deze datum geldt vooralsnog de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïense Ontheemden. Daarnaast wil de gemeente voor een periode van vijf jaar maximaal 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opvangen, gezien het grote tekort aan geschikte opvangcapaciteit voor deze groep jongeren.

De gemeente benadrukt dat een goede samenwerking met betrokken partijen, passende zorg, onderwijs, veiligheid en integratie cruciaal zijn voor een succesvolle opvang en acceptatie in de samenleving.

Tiplijn