Uitkijkpunt Elzemaat is in slechte staat en wordt afgebroken

Uitkijkpunt Elzemaat is in slechte staat en wordt afgebroken

EEXTERVEEN - Stichting Het Drentse Landschap heeft besloten het uitkijkpunt in Elzemaat te sluiten en af te laten breken. Het uitkijkpunt is helaas in zo’n slechte staat dat het niet langer veilig is voor bezoekers.

Om die reden heeft Het Drentse Landschap onlangs al besloten de toegang tot het uitkijkpunt af te sluiten voor bezoekers.

Het uitkijkpunt is gevestigd in een voormalig pomphuisje dat halverwege de vorige eeuw gebouwd werd om schoon Hunzewater naar een drie kilometer oostelijk gelegen aardappelmeelfabriek te pompen. Het Drentse Landschap besloot het pompgebouw een tweede kans te geven als uitkijkpunt om Elzemaat, een van de natuurinrichtingsprojecten in het Hunzedal, vanuit een ander perspectief te bekijken.

Het Hunzedal, gelegen aan de voet van de Hondsrug, is tijdens de ijstijd ontstaan door de invloed van wind, water en ijs. In het verleden stond dit gebied in de herfst en winter onder water, waardoor het erg nat en moerassig was. Later nam de mens het gebied in gebruik. De oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en landbouw. Dit had echter nadelige gevolgen voor de flora en fauna. In 1995 presenteerden Het Drentse Landschap, het Groninger Landschap en het Wereldnatuurfonds de eerste Hunzevisie, gericht op terugkeer van een zo natuurlijk mogelijk beekdal. Elzemaat en het Annermoeras zijn rond 2003 als eerste Hunzegebieden ingericht. Op dit moment wordt er nog volop gewerkt aan de realisatie van de Hunzevisie.

Het uitkijkpunt is destijds gerealiseerd om te laten zien dat natuur, recreatie en klimaatbestendig waterbeheer elkaar kunnen versterken. De afgelopen jaren was er helaas sprake van ernstige verzakking en scheefstand van de gevels, vanwege funderingsproblemen. Aan de binnenzijde van de gevels was versterking aangebracht, maar dit bleek niet afdoende om de verzakking te voorkomen. De situatie was uiteindelijk dermate ernstig dat er geen andere optie overbleef dan sluiting en sloop van het object. Het is nog niet bekend wanneer het object precies afgebroken zal worden. De sloop wordt nu eerst voorbereid.

Tiplijn