DRENTHE - Op 11 september organiseerde het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe in Hoogeveen een inspirerende bijeenkomst met regionale werkgevers, ervaringsdeskundigen, onderwijs, gemeenten en taalhuizen met het thema: "Werknemersvaardigheden, onderdeel van basisvaardigheden!".
Tijdens de middag werd benadrukt hoe werkgevers én werknemers kunnen bijdragen aan het versterken van basisvaardigheden.
Laaggeletterdheid herkennen en erkennen
De sprekers deelden hun ervaringen en inzichten, waarbij de nadruk lag op het herkennen van laaggeletterdheid en hoe je hier als werkgever mee aan de slag kunt gaan. In dit kader deelde Erik Bruins de aanpak van Fokker. Nieuwe werknemers bij Fokker leggen een taaltest, de zogenoemde taalmeter, af om hun taalniveau te bepalen. Als daaruit blijkt dat er ondersteuning nodig is, vragen ze de werknemer of deze hulp nodig heeft. De taalmeter is geen onderdeel van het proces om sollicitanten te beoordelen en het is aan de werknemer zelf om te beslissen of hij/zij daar wel of niet aan wil werken.
Ervaringsdeskundige Dennis vertelde over zijn rol als taalambassadeur bij het bedrijf Atalian. Hij werd betrokken bij vergaderingen over verschillende onderwerpen, zoals kerstpakketten. Hij adviseerde het bedrijf onder andere hoe ze laaggeletterdheid kunnen herkennen en wat ze kunnen verbeteren. Ook liep hij mee met medewerkers om te kijken waar zij tegenaan lopen en wat anders zou kunnen. Binnenkort begint hij bij een nieuwe werkgever, de gemeente Emmen.
Ook werd de glossy De Dennis gepresenteerd. Het tijdschrift toont de verschillende talenten van Dennis. En hoe toegewijd deze taalheld is om werkgevers en organisaties te laten zien wat mensen met een tekort aan basisvaardigheden, met wat hulp, kunnen betekenen voor hun bedrijf. Het tijdschrift is bedoeld voor taalambassadeurs, toeleiders, organisaties en bedrijven en gemeenten maar zeker ook voor aarzelende lezers. De glossy bevat QR-codes naar filmpjes die veel informatie bevatten en helpen bij het lezen.
Gea vertelde hoe ze jarenlang worstelde met lezen en schrijven, maar kreeg dit alsnog onder de knie. Ze schreef het boek ‘Waarom ik’, een verhaal over pesten. Ook won zij dit jaar de landelijke Taalheldenprijs, net als Dennis in 2023.
Raymond Wanders, wethouder gemeente Emmen en voorzitter van het Bondgenootschap: “Iedereen verwerkt informatie anders. Door hierop in te spelen, help je mensen beter begrijpen. Als je in het buitenland een toilet zoekt, kijk je zelf bijvoorbeeld ook eerder naar een pictogram van het toilet”.
Wat kun je als ondernemer en werkgever doen?
• Maak laaggeletterdheid bespreekbaar. Niet alleen binnen je bedrijf, maar ook bij andere ondernemers. Het gaat vooral om de bewustwording dat dit veel in de maatschappij speelt.
• Laat je ook vooral inspireren door collega-ondernemers.
• Neem in het onboardingsproces mee wat het bedrijf hierin kan betekenen voor een goede start en bied de mogelijkheid om te blijven leren en de basisvaardigheden te versterken.
• Communiceer op een zo begrijpelijk mogelijke manier op B1-niveau en zorg dat alle medewerkers mee kunnen communiceren met de middelen die er zijn.
• Train het management en anderen om simpelere taal te gebruiken, ook voor interne communicatie, instructies en brieven naar externen.
• Ga het gesprek aan en benoem het. Vaak vindt een laaggeletterde het prettig dat iemand het durft te vragen en dat daar ook aandacht voor is.
• Zet taalambassadeurs in. Vraag werknemers of ze taalambassadeur willen worden en ondersteun ze hierin.
• Maak video’s om informatie uit te leggen.
• Geef de aanpak structureel een plek in de organisatie.
Netwerkborrel en De Escape Koffer
Na een boeiende paneldiscussie volgde een netwerkborrel, waar deelnemers de gelegenheid kregen om elkaar beter te leren kennen en verder in gesprek te gaan. Tijdens de borrel was het ook mogelijk om te ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven door het spelen van De Escape Koffer. Dit werd als zeer waardevol ervaren.
Over het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe
Het Bondgenootschap is een verzameling van bedrijven, gemeenten en instellingen die zich sterk maken om laaggeletterdheid aan te pakken, binnen en buiten hun eigen organisatie. Er zijn op dit moment ruim 120 bondgenoten aangesloten. Ook bondgenoot worden? Neem contact op met
drentsnieuws