Cultuurmenu Tynaarlo laat kinderen kennismaken met Toyisme

Cultuurmenu Tynaarlo laat kinderen kennismaken met Toyisme

ZUIDLAREN - Vanaf dit najaar doen kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende scholen in de gemeente Tynaarlo mee aan een nieuw project: De Toyisten.

De basisschoolklassen bezoeken de Toyisme Studio in Zuidlaren. Daar leren ze samen met kunstenaar Kitty Boon op een nieuwe manier naar kunst kijken. Het bezoek is een onderdeel van het Cultuurmenu Tynaarlo, van het ICO Partner in Kunst & Cultuur. En ontwikkeld samen met kunstenaar Kitty Boon en Yotka Kroeze van Cultuurblik.

De Toyisten
Tijdens het bezoek worden de kinderen meegenomen in de wereld van de Toyisten. Een kunstbeweging die in 1992 in Emmen is opgericht door de kunstenaar Dejo. Toyisme staat bekend om een herkenbare stijl vol abstracte vormen, felle kleuren en symbolische details. De Toyisten werken altijd vanuit een collectief en dragen maskers om de focus volledig op de kunst te houden in plaats van op de individuele kunstenaar​. Tijdens het bezoek aan de studio bespreken de kinderen de kunstwerken en delen wat zij erin zien. Elk kind kan iets anders ontdekken in hetzelfde schilderij. Dit helpt kinderen om creatief en open naar kunst te kijken.

Gezamenlijke creatie
Na het bezoek aan de studio komt Kitty Boon naar de klas en gaan de leerlingen zelf aan de slag. Met technieken zoals sjabloneren en schilderen werken ze samen aan een groot kunstwerk, net zoals de Toyisten dat doen. Zo wordt de kunst niet alleen bekeken, maar ook zelf ervaren. Het kunstwerk komt daarna als een grote gezamenlijke creatie op school te hangen.

Cultuurmenu
Het Cultuurmenu wordt georganiseerd door het ICO Partner in Kunst & Cultuur. Het is een kunst- en cultuurprogramma voor leerlingen uit groep 1 t/m 8 uit van het primair onderwijs. De leerlingen maken kennis met allerlei kunstdisciplines zoals beeldende kunst, dans, media, theater, muziek, erfgoed en literatuur.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds en C&W de Boer Stichting.

Tiplijn