Dementievriendelijk Drenthe begint in Meppel

Dementievriendelijk Drenthe begint in Meppel

MEPPEL - Casemanagers dementie, vrijwilligers van Alzheimer Drenthe en Netwerk Dementie zijn dinsdag 30 oktober van 9.30-14.00 uur in het Stadhuis, Grote Oever 26 Meppel, om bezoekers te vertellen over dementie. Hoe herken je dementie? Hoe benader je mensen die signalen vertonen of verdwaald lijken te zijn? Iedereen is van harte welkom, met vragen én ideeën!

Om mensen met dementie zo lang mogelijk een waardig en zelfstandig leven te kunnen bieden, tekenden de twaalf Drentse gemeenten, de provincie, Zilveren Kruis, Alzheimer Nederland, Netwerk Dementie en Samen Dementievriendelijk eind september het convenant Dementievriendelijk Drenthe.

Dementie hoort erbij, voor iedereen
Wethouder Henk ten Hulscher: "Dementievriendelijke Drenthe is een goed voorbeeld van de inclusieve samenleving. In Meppel gaan wij het gesprek aan met lokale ondernemers, het verenigingsleven, maatschappelijke organisaties, scholen en inwoners met en zonder een beperking. Wij kennen allemaal mensen met dementie. Dichtbij: in de buurt, in de familie; vrienden, bekenden. Voor onze naasten gaan we graag samen aan de slag om te zorgen dat zij beter mee blijven doen in de samenleving."

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in Drenthe stijgt van 9.200 in 2015 naar 18.000 in 2040. Voor Meppel wordt gerekend op een stijging van 550 naar 1.200 mensen. Drentse instellingen gaan daarom de komende vier jaar inwoners, ondernemers en hun eigen medewerkers bewust maken van de impact van dementie voor de mens met dementie zelf, voor hun directe omgeving en voor de samenleving.

Meedoen in Meppel spreekt vanzelf
Wethouder Ten Hulscher: "Door de groei van het aantal mensen met dementie komt ook de gezondheidszorg onder druk te staan. Hoe organiseren we de zorg? Hoe ondersteunen we de familie zo dat mensen met dementie op een goede en veilige manier thuis kunnen blijven wonen? Want van de mensen met dementie woont 70% thuis; meestal met mantelzorg. Praktische informatie en advies kunnen helpen om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Ons uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk mee kunnen doen in de Meppeler samenleving."

Doel van Dementievriendelijk Drenthe is niet alleen herkennen, maar vooral ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Eerste stap is de tour langs alle stadhuizen om dementie onder de aandacht te brengen. Na de start in Meppel van deze Drenthe tour volgen trainingen, bijeenkomsten en campagnes voor onder meer medewerkers van instellingen, bewoners en winkeliers.

In 2016 is Samendementievriendelijk al van start gegaan. Een initiatief van onder meer Alzheimer Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doel van dit overkoepelend project is om tot 2020 minstens één miljoen mensen te bereiken.

Tiplijn