Margarethakerk Norg officieel overgedragen aan Het Drentse Landschap

Margarethakerk Norg officieel overgedragen aan Het Drentse Landschap

DRENTHE - Op 6 november 2024 is de Margarethakerk te Norg officieel overgedragen aan de Stichting Oude Drentse Kerken/Het Drentse Landschap.

Begin 2022 werd de Stichting Oude Drentse Kerken benaderd door de Hervormde gemeente te Norg om in gesprek te gaan over een mogelijke overdracht van het kerkgebouw. Eind 2023 werd de Hervormde gemeente te Norg opgeheven. De gesprekken zijn voortgezet met vereffenaars, de personen die namens de Classis Groningen-Drenthe waren aangewezen om de overdracht van de kerk in goede banen te leiden. Begin dit jaar is met hen een akkoord bereikt over de overdracht van de Margarethakerk.

Aanleiding voor de start van de gesprekken waren de zorgen die bij de Hervormde Gemeente te Norg leefden over de bestuurlijke situatie voor de toekomst en de dreigende leegstand van de monumentale kerk. De Stichting Oude Drentse Kerken, die een bestuurlijke eenheid vormt met Het Drentse Landschap, zet zich in voor het behoud van het religieus erfgoed in Drenthe. Vanuit die rol heeft de stichting regelmatig gesprekken met kerkeigenaren die de zorg voor hun kerkgebouw niet meer kunnen dragen. De stichting kan daarbij optreden als vangnet, wat betekent dat het eigendom en daarmee de zorg voor het onderhoud onder bepaalde voorwaarden overgenomen kunnen worden.
 
Monumentenbeheerder
De Stichting Oude Drentse Kerken/Het Drentse Landschap heeft op dit moment vier kerken en een synagoge in bezit. De kerk van Norg wordt hier aan toegevoegd. Naast dit religieuze erfgoed draagt Het Drentse Landschap zorg voor nog eens ruim 350 gebouwen, zoals onder andere boerderijen, enkele havezaten en in totaal elf molens. Een groot deel van de gebouwen heeft de status van monument. Het Drentse Landschap is hiermee de grootste monumentenbeheerder van Drenthe.    
 
Margarethakerk te Norg
De kerk dateert uit de dertiende eeuw. Tijdens de restauratie van 1969 – 1971 kwam aan het licht dat de kerk twee houten voorgangers heeft gehad. De toren en het schip zijn gebouwd in de romaanse stijl, het koor heeft romanogotische stijlkenmerken. Binnen in de kerk bevinden zich zogeheten beschilderde ribben in het koorgewelf. Deze ribben eindigen in een sluitsteen van grote historische waarde. Deze steen is beschilderd en is daarmee de oudste schildering in Drenthe, daterend uit de dertiende eeuw. In de kerk bevindt zich ook een orgel welke stamt uit 1896. Bij de overdracht zijn het schip, het koor en het omliggende erf overgedragen. De kerktoren blijft in bezit van de gemeente Noordenveld. 
 
Toekomstige openstelling
In de toekomst is de wens om de kerk zoveel mogelijk open te stellen voor activiteiten. De zorg voor die openstelling en andere vormen van dagelijks beheer komen in handen van een plaatselijke commissie. De plaatselijke commissie bestaat uit vrijwilligers uit de omgeving. Het is de bedoeling dat zij hiervoor een nieuwe stichting in het leven roepen. De oprichting hiervan wordt gecoördineerd door de Stichting Instandhouding Hervormde Kerk te Norg. Deze stichting steunt de instandhouding van het monument.

Tiplijn