Hoe kunnen we vertrouwen in de overheid herstellen en ondermijning tegengaan? Tijdens het congres van Tintengroep zijn twee belangrijke onderzoeksrapporten gepresenteerd.
Hieruit blijkt dat sociaal werkers een belangrijke rol spelen in het versterken van de samenleving. De rapporten zijn overhandigd aan Yvonne Turenhout, gedeputeerde van de provincie Drenthe. Zij zei hierover: “Sociaal werkers bouwen een brug tussen inwoners en overheid. Ze zien waar risico’s zijn en geven hulp waar dat het hardst nodig is. Deze inzichten vormen een goede basis voor een sterkere samenleving in Drenthe.”
Maatschappelijk onbehagen en ondermijning horen bij elkaar
Prof. Dr. Caspar van den Berg deelde de resultaten van het onderzoek naar de rol van sociaal werk bij maatschappelijk onbehagen. Zijn advies: investeer in sociaal werk als een belangrijk onderdeel van de democratie. Sociaal werk zorgt voor verbinding tussen overheid en inwoners. Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, benadrukte hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn in de buurten en wijken. “Daar hebben we vanuit de gemeente een verantwoordelijkheid in en kan sociaal werk ook veel in betekenen.”
Avelien Haan-Kamminga, onderzoeker en docent aan de Thorbecke Academie, ging in op de rol van sociaal werkers bij ondermijning. Zij besprak de dilemma’s waarmee zij te maken krijgen. Haar advies: “Stop niet met investeren in gemeenschapsopbouw. Het is geen restpost, maar een basisbehoefte.” Martin Sitalsing, hoofd van de Politie Noord-Nederland, vertelde wat hij zelf ziet gebeuren in Noord-Nederland rondom ondermijning. Online ontwikkelt dit zich bijvoorbeeld erg snel. “Ook daar hebben we iets op te leren” aldus Bert Moormann, directeur Strategie en Innovatie bij Tintengroep. “De jongerenwerkers zijn hier al ver in.” Sitalsing benadrukte zijn waardering voor de actieve rol die het sociaal werk wil innemen in de preventie van ondermijning.
Samen werken aan vertrouwen
De onderzoeken laten zien dat sociaal werkers een unieke rol hebben. Ze zien risico’s, verbinden mensen en zorgen voor meer sociale samenhang. Door samen te werken met gemeenten en andere organisaties maken zij preventie sterker en bouwen ze vertrouwen op in kwetsbare buurten.
“We willen het juiste doen en goed samenwerken met andere organisaties,” zegt Bert. “Daarom is onafhankelijk onderzoek zo belangrijk. Anders loop je het risico dat je belangrijke informatie mist. We leren bijvoorbeeld dat onze medewerkers niet altijd alle signalen van ondermijning herkennen. Dat betekent dat we daar nog training voor nodig hebben. Daarnaast zijn we al begonnen met de ontwikkeling van interventies die specifiek gericht zijn op tegengaan van ondermijning en hulp bieden aan de mensen die hiermee te maken krijgen.”
Tintengroep roept op om samen te werken tegen wantrouwen en ondermijning en zo te bouwen aan een sterkere samenleving.
drentsnieuws