DRENTHE - Op maandag 25 november hebben de provincie Drenthe en de vier waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen een bestuursovereenkomst ondertekend voor watermaatregelen die gericht zijn op landbouw. Dit helpt bij het duurzaam ontwikkelen van het platteland en de landbouwsector.
Samenwerken aan schoon en voldoende water
Het doel van deze bestuurlijke samenwerking is om samen met de agrarische sector te werken aan schoon en voldoende water. Bijvoorbeeld door middel van investeringen en het financieren van vergoedingen aan agrariërs en grondeigenaren voor het beheren van water in hun omgeving, de zogenaamde ‘blauwe diensten’.
Maatwerk voor diverse waterdoelen
Met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, wordt maatwerk geboden aan agrarische bedrijven om waterkwaliteitsproblemen op het gebied van nutriënten (voedingsstoffen) en gewasbeschermingsmiddelen te verbeteren. Zo dragen kruidenrijke akkerranden bij aan het verminderen van de afspoeling en kan met precisiebemesting efficiënter met mest omgegaan worden. Daarnaast kunnen maatregelen worden gefinancierd gericht op het verminderen van wateroverlast en watertekort. Hierbij valt te denken aan boerenstuwtjes die helpen meer water vast te houden bij droge zomers. Bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer gaat het met name om investeringen in de bedrijfsvoering. Bij het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer gaat het om het vergoeden van diensten gericht op een duurzamer waterbeheer.
Apart besluitvormingsproces
In een apart proces wordt besloten welke concrete maatregelen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Dit vraagt namelijk maatwerk per gebied. Daarna volgen speciale regelingen die afzonderlijk worden opengesteld.
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een gezamenlijke aanpak op het gebied van waterkwaliteit, waterkwantiteit en productieverhoging in de landbouw. Daar hebben zowel de overheid als de agrarische sector belang bij. Het is ruim 10 jaar geleden ontstaan als een vorm van ‘waterakkoord’, gericht op maatwerk en samenwerking. Hierbij worden initiatieven ondersteund van de land- en tuinbouwsector zelf die bijdragen aan een gezonder watersysteem, gekoppeld aan een toekomstbestendige bedrijfsontwikkeling.
Concrete projecten
In de provincie Drenthe zijn regelmatig nieuwe subsidieregelingen of (nieuwe) projecten om afspoeling van erf of perceel te verminderen. Via het landbouwportaal Noord-Nederland (dawnoordnederland.nl) kun je snel en eenvoudig informatie vinden over actuele DAW-projecten en gesubsidieerde maatregelen in Noord-Nederland. Ook op de website van de AND (www.agrarischenatuurdrenthe.nl) zijn projecten te vinden waaraan je kunt meedoen.
De bijdragen van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s zijn onder voorbehoud van instemming van de algemene besturen.
drentsnieuws assenstad