Drenthe maakt zich sterk voor verkeersveiligheid en investeert in de fiets

Drenthe maakt zich sterk voor verkeersveiligheid en investeert in de fiets

ASSEN - De provincie Drenthe investeert op korte termijn samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in de Fietssnelweg Assen Groningen.

Ook worden extra fietsstallingen gerealiseerd bij de stations in Coevorden, Emmen en Meppel. Er komt 1,6 miljoen euro beschikbaar om de veiligheid op provinciale wegen te verbeteren, waarbij ook wordt gekeken naar knooppunt Gieten.

Verkeersveiligheid provinciale wegen
Tijdens het MIRT-overleg (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport maakt gedeputeerde Henk Brink afspraken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de verkeersveiligheid op provinciale wegen te verbeteren (1,6 miljoen). Een van de eerste knelpunten die de provincie en Rijkswaterstaat gaan oppakken is Gieten. Brink: “Bijna dagelijks ondervindt het verkeer op de N34 en N33 hinder en zien we verkeersonveilige situaties ontstaan. Hierdoor wordt ook de het OV-knooppunt (Hub) Gieten minder goed bereikbaar. Ik ben zeer content met het toegezegde commitment van minister Van Nieuwenhuizen om gezamenlijk te kijken naar toekomstige oplossingen.”

Daarnaast is besloten om een onderzoek te starten naar de benodigde maatregelen op de A28 tussen en Hoogeveen.

100 miljoen voor de fiets
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil samen met provincies en gemeenten nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets krijgen. Vandaag is bekend geworden dat de hiervoor gereserveerde 100 miljoen wordt besteed aan 15 doorfietsroutes en 25.000 extra parkeerplekken voor de fiets. Voor de Fietssnelweg Assen Groningen is in totaal 3,5 miljoen (1,8 miljoen voor Drenthe) beschikbaar. Daarnaast investeren de provincies Drenthe en Groningen de komende jaren samen met de gemeenten Assen en Tynaarlo ongeveer 9 miljoen in de Fietssnelweg.

De fiets is Nederlands geheime wapen tegen drukte op de weg. “Hij is snel, schoon en gezond. We staan met recht bekend als het fietsland bij uitstek en met deze samenwerking en dit geld zetten we daar met z’n allen nog een paar tandjes bij,” aldus Van Veldhoven.

Brink: “Drenthe is de fietsprovincie en dat willen we ook blijven. We maken bestaande fietsroutes aantrekkelijker, breder en sneller, zodat mensen de fiets in plaats van de auto kunnen kiezen. Zo investeren we óók in verduurzaming van het woon-werk verkeer en in de bereikbaarheid in de toekomst.”

Tiplijn