Zorgkosten Drenthe hoger dan rest van Nederland

Zorgkosten Drenthe hoger dan rest van Nederland

In de provincie Drenthe liggen de zorgkosten per inwoner aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer aan de hand van gegevens van Vektis Intelligence.

In Drenthe worden op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) jaarlijks gemiddeld 2.316 euro aan zorgkosten per inwoner gedeclareerd. Dat is 163 euro hoger dan het landelijke gemiddelde. Ofwel een verschil van ruim 7,5 procent.

Gemeenten
In de onderstaande Drentse gemeenten liggen de zorgkosten per inwoner het hoogst.

  1. Emmen: € 2.441
  2. Tynaarlo: € 2.429
  3. Meppel: € 2.389
  4. Westerveld: € 2.389
  5. Hoogeveen: € 2.379

In de Wolden en Noordenveld worden respectievelijk 2.173 en 2.156 euro aan zorgkosten per persoon gemaakt. In deze gemeenten wordt het minst gedeclareerd op de zorgverzekering.

Zorguitgaven stijgen
De zorguitgaven zijn al jarenlang aan het toenemen. Onder meer door de introductie van nieuwe, innovatieve geneesmiddelen en behandelingen in de zorg. Dat zorgt ervoor dat het basispakket steeds verder wordt uitgebreid. Ook de vergrijzing speelt een centrale rol, aangezien ouderen aanzienlijk meer zorgkosten maken dan jongeren.

Zorgpremie
Doordat de zorgkosten alsmaar stijgen, verhogen de meeste zorgverzekeraars ook in 2019 hun zorgpremie. Bij sommige maatschappijen betalen verzekerden volgend jaar 10 euro per maand meer, bij anderen is de stijging maar enkele euro’s.

Gezien de grote prijsverschillen kan het slim zijn om de huidige zorgverzekering tegen het licht te houden. Mogelijk zijn er elders verzekeraars die meer zorg vergoeden tegen een lagere ziektekostenpremie. Jaarlijks wisselen ruim een miljoen mensen van zorgverzekeraar.

Tiplijn