ORVELTE - Het internationale dans- en muziekfestival SIVO, dat in 2016 in Odoorn haar laatste editie beleefde, krijgt een doorstart. In de periode van 15 tot en met 19 juli komend jaar wordt het festival in Orvelte nieuw leven ingeblazen.

Onder de nieuwe naam Stichting Internationale Volkeren Ontmoeting zal er, net als in het verleden, een festival te zien zijn met dans, muziek en vooral ontmoetingen van culturen en nationaliteiten uit de hele wereld. Na het stoppen in Odoorn heeft een aantal oudgedienden van SIVO diverse partijen, waaronder verschillende gemeenten, benaderd en uiteindelijk heeft de gemeente Midden-Drenthe het SIVO-festival omarmd. Midden-Drenthe is in 2019 culturele gemeente van Drenthe en de bevolking van de gemeente zal nadrukkelijk bij het festival worden betrokken. Ontmoeten en participeren zal centraal staan, zodat het festival een smeltkroes wordt van culturen. Het thema dat uitgedragen zal worden is vrijheid.

Onderdelen die op het voorlopige programma staan hebben met vrijheid te maken, zoals de vrijheid om anderen op te zoeken en te ontmoeten. Dat wordt gedaan op een typische Nederlandse manier namelijk op de fiets. De organisatie van de Drentse Fiets4Daagse gaat in de week voorafgaand aan het SIVO-festival verschillende dansgroepen trakteren op een rit “Op Fietse Deur Drenthe”. Daarbij zal een deel van de route van de Fiets4Daagse worden gefietst, waarbij de bevolking wordt gevraagd samen met buitenlandse gasten, die vaak nog nooit hebben gefietst, plaats te nemen op een tandem. Ook is het de bedoeling dat de folkloregroepen onderweg optredens en workshops gaan verzorgen.

Naast deze typisch Nederlandse activiteit wordt in het internationale culturele programma dat SIVO in 2019 biedt, tijd ingeruimd voor gezamenlijke activiteiten als koken, dansen en muziek maken onder het motto ‘Buren ontmoeten culturen’. De verwachting is dat er zeven buitenlandse groepen naar Midden-Drenthe komen voor optredens, niet alleen in Orvelte, maar in meer plaatsen in de gemeente. Ook is de kans groot dat er een Nederlandse groep optreedt.

In de komende maanden gaat de organisatie van SIVO aan de slag met het maken van een definitief programma, waarbij diverse partijen, onder andere stichting ‘De Tuinkabouter’ in Oranje, worden betrokken. De basis van het bestuur van de nieuwe SIVO-organisatie bestaat uit enkele routiniers uit het voormalige bestuur: Regien Broekman, Sjoerd Looijenga, Geert Nijhof en Tom Boerema. Ook een aantal vrijwilligers vanuit de vorige organisatie is opnieuw bij het festival betrokken.

Er is inmiddels begonnen met het werven van gastgezinnen en het aanschrijven van verschillende fondsen. De Gemeente Midden-Drenthe en de Stichting Wildervank Fonds zal het nieuwe SIVO met een subsidiebedrag ondersteunen.

Tiplijn