Doppenactie Noordenveld groot succes: extra verzamelpunten

Doppenactie Noordenveld groot succes: extra verzamelpunten

RODEN - Vanaf februari 2019 is er op het brengstation een verzamelpunt voor doppen van de doppenactie. Op 14 februari opent wethouder Jeroen Westendorp om 14.00 uur het verzamelpunt.

De duo fractie PvdA/GroenLinks is begin 2018 op meerdere plekken in de gemeente Noordenveld begonnen met acties in het kader van ‘Draag bij aan een betere wereld en begin bij jezelf’. Eén van deze acties was de doppenactie. Het doel van deze actie is om doppen te verzamelen die goed gerecycled kunnen worden en om de doppen te verkopen om het Koninklijke Nederlandse Geleidehond Fonds (KNGF Geleidehonden) te steunen. Daarnaast creëert het extra bewustwording voor de nut en de noodzaak van afvalscheiding.

Van afval naar bruikbare grondstof
De doppenactie is een groot succes. De zakken en tonnen bij de ophaalpunten raken steeds sneller vol en de garageboxen puilen uit. Een aantal medewerkers van de gemeentewerf en het brengstation en ook wethouder Westendorp kwam dit ter ore waardoor de gemeente Noordenveld de actie gaat ondersteunen door op het brengstation een verzamelpunt voor de doppen in te richten zodat de Stichting Vrienden Doppenactie Noord Nederland uit Donderen de doppen kan ophalen. De doppenactie past ook goed bij de ambities van de gemeente Noordenveld om van afval bruikbare nieuwe grondstoffen te maken. Op de website van GroenLinks en de PvdA staan alle inzamelpunten vermeld.

Overige acties
Naast de doppenactie zijn er meer acties. Zo zijn er op meerdere plekken ‘insecten hotels’ geplaatst voor een rijkere en meer diverse insecten populatie. En er is samen met de IVN gratis wilde bloemenzaad verstrekt aan mensen die een stuk(je) tuin wilden inzaaien. Dit leverde ‘voer’ op voor bijen en hommels, die het moeilijk hebben en belangrijk zijn voor de natuur. Er is ook meegewerkt aan ‘Showerpower’: een actie om vluchtelingen in Griekenland zich een dag lang ‘mens’ te laten voelen, door ze mee te nemen naar een beschermde plek waar ze uitgebreid kunnen douchen, bijkomen en aansterken. En recent zijn er tulpenbollen geplant bij Roderesch voor meer biodiversiteit.

Tiplijn