Heel Noordenveld zoemt gaat ook dit jaar verder

Heel Noordenveld zoemt gaat ook dit jaar verder

RODEN - Het gaat slecht met de bijen, vlinders en veel insectensoorten. Afgelopen jaar werden op verschillende plaatsen bermen, tuinen en percelen ingezaaid, bijenhotels geplaats en werden veel mensen aangemoedigd om in hun tuin zelf wat voor de bijen te gaan doen. Dit jaar worden weer mensen gevraagd die mee willen doen om op 7 maart in Op De Helte naar een bijeenkomst te komen waar het zoemt: wij komen in actie!

De initiatiefnemers willen dat er 25.000 m2 bloemweide bijkomt, het ecologisch bermbeheer start en ze zoveel mogelijk mensen kunnen motiveren zich in te gaan spannen voor de bijen en andere insecten.

Zowel vorig jaar als dit jaar is Anita van der Noord (raadslid GroenLinks) die het initiatief neemt voor de actie. Het is een actie waar zich verschillende organisaties achter scharen: IVN (Roden, Peize, Norg), Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie doen mee. We zoeken de samenwerking met de gemeente Noordenveld, die dit jaar wil starten met de omschakeling naar ecologisch bermbeheer.

Zij richten zich naast bloemen zaaien, in principe ook op andere activiteiten ten gunste van bijen en andere insecten – bijvoorbeeld plaatsen van bijen- en insectenhotels, creëren van andersoortige nestplekken of natuurvriendelijk beheer van eigen erf e.d., afhankelijk van waar mensen zelf mee komen. Het spreekt vanzelf dat het maken van bloemenranden moet plaatsvinden op kansrijke plekken en niet ten koste mag gaan van al aanwezige natuurwaarden. Op de bewonersavond komen deze aspecten aan bod. Hopelijk komen bewoners zelf met nog veel meer ideeën. Waar mogelijk ondersteunen we die en enthousiasmeren we initiatiefnemers om zelf actief te worden, aldus de initiatiefnemers.

Op 22 april is de landelijke zaaidag. Dat is de landelijke dag waarop ze allerlei activiteiten zullen ondernemen. Dan willen ze samen met boeren, burgers en buitenlui de schop in de grond steken en zaaien, bijenhotels plaatsen en andere ideeën uitvoeren waar mensen mee komen. Zaaien kan op privéterrein of in het openbare gebied, waar de gemeente dit ondersteunt.

De bewonersavond wordt opgezet als deels informatief en deels actief. Er zijn twee sprekers benaderd om een aantal aspecten van de bijenproblematiek te behandelen, dit zijn: Arnold Pera (Imker uit Roderesch) en Bart Kuiper (landschapsbeheer Drenthe). In het tweede deel maken ze van de bijeenkomst een workshop, waarin ze de aanwezigen zelf plannen laten maken en ze laten aangeven hoe ze zich daar zelf voor willen gaan inzetten.

De actie wordt ondersteund door: Natuurvoedingswinkel De Korf Roden, Bos Park & Tuin techniek Roden en GroenLinks/PvdA Noordenveld.

Jeroen Niezen
Tiplijn