Er rust een groot taboe op schulden. Reden voor de gemeente Emmen om aan te haken bij de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ die is gestart op 27 mei. Deze campagne draagt bij aan het doorbreken van het taboe.
Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand. Het kan het begin van financiële problemen zijn. Iedereen - jong, oud, rijk, arm - kan in de financiële problemen komen. Wethouder Raymond Wanders (Werk, Inkomen en Volksgezondheid): “De impact van schulden en armoede is groot. Voor de mensen die het treft, maar ook voor de samenleving. We willen dat meer mensen uit een problematische schuldensituatie of armoede komen en liever nog voorkomen dat ze erin raken. Als mensen zich schamen, trekken ze zich terug en stapelen geldzorgen zich op. Door erover te praten zetten mensen de eerste stap naar een oplossing. Inwoners van Emmen kunnen de gemeente bellen via telefoonnummer 14 0591.â€
In de campagne wordt gebruik gemaakt van zeven mensen (helden) met schulden die over hun schuldproblemen praten. Door erover te praten kwamen ze in contact met de juiste instanties en waren in staat om weer op eigen benen te staan. Op de website www.komuitjeschuld.nl staan de verhalen van de helden uit de campagne en tips voor mensen met geldproblemen.
De campagne ‘Kom uit je schuld’ draagt bij aan het doorbreken van het taboe op het hebben van problematische schulden. Dit past binnen de doelstellingen van het Schulden- Armoede- en Minimabeleid van de gemeente Emmen. De uitvoering van dit beleid is gestart in 2019. Overige ontwikkelingen vanuit het SAM-beleid zijn de pilots vroegsignalering en het jongeren perspectief fonds die in 2019 starten. Ook is inmiddels de voorbereiding gestart voor een pilot om een overdraagbare aanpak te ontwikkelen om intergenerationele armoede te doorbreken Deze ontwikkelingen dragen bij aan het uiteindelijke doel: meer mensen duurzaam uit een (uitzichtloze) schulden- of armoedesituatie te helpen.