De organiserende stichting Arme Kant van Aa en Hunze kijkt terug op een geslaagd evenement, dat als doel had om duidelijk te maken wat armoede betekent voor mensen, hoe je het herkent en wat je er met elkaar aan kunt doen. Malle Pietje bleek dé oplossing. Daarover later meer.
‘Arme mensen zijn lui’
De conferentie, gepresenteerd door gepensioneerd predikant Hans Katerberg uit Borger, begon met inleidingen van Theo Borger en Liesbeth Stolker van de stichting Arme Kant, en van ervaringsdeskundigen Erika de Jonge en Heidi van der Laan. Daarna gingen de deelnemers in groepjes van 8 tot 10 met elkaar in discussie over een aantal pittige stellingen, zoals ‘Arme mensen zijn lui’ en ‘Mensen met schulden hebben dit aan zichzelf te danken’. Dat leidde tot levendige discussies en stellige reacties, zo bleek tijdens de samenvatting -onder het genot van soep en broodjes.
Wat te denken van: ‘Arme mensen zijn moe van het piekeren, regelen en stressen, maar zeker niet lui. Rijke mensen zijn vaker lui, zij besteden veel dingen uit.’ Of: ‘Arme mensen zijn heel creatief, weten zich prima te redden en willen vooral als gelijkwaardig worden beschouwd. Ze hebben net als alle andere mensen recht op ontspanning, op z’n tijd.’
Huisdier moet kunnen
Het hebben van een huisdier moet kunnen, was een alom gedeelde conclusie. Een huisdier heeft vaak een belangrijke sociale functie. En het contact met hulpverleners wordt als prettig ervaren, zolang er maar sprake is van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. In zo’n contact kunnen de hulpverleners bepaalde tools aandragen, die de arme mensen helpen in hun creativiteit.
Onzichtbaar
Probleem is vaak dat armoede onzichtbaar is; arme mensen verbergen hun problemen. En dat is jammer, want tijdens de conferentie bleek dat er prima en in alle openheid over kan worden gepraat. Zonder zwaarmoedig te zijn. Integendeel: er werd juist veel gelachen. Helemaal tijdens en na het cabaret van gezelschap Millenniumproof, dat op vrolijke wijze de problemen aan de kaak stelde en tot slot een beroep deed op het aloude Drentse Naoberschap, waarbij arm en rijk samenkomen en de kloof weten dichten.
Malle Pietje
Millenniumproof deed daartoe nog een suggestie van de hand, in de vorm van een gemeentelijke keten van kringloopwinkels en ruilhandelplaatsen, onder de naam Malle Pietje (bij velen nog bekend van de jaren ‘70 tv-serie Swiebertje). Dit met een knipoog naar burgemeester Piet van Dijk, die niet aanwezig was, maar ongetwijfeld inmiddels ten gemeentehuize gebriefd is door Bromsnor.