Succesvoorstelling Aan de andere kant: Buitenspel komt naar Hoogeveen

Succesvoorstelling Aan de andere kant: Buitenspel komt naar Hoogeveen

HOOGEVEEN - Theater op het voetbalveld. Waarom niet? De voorstelling Aan de andere kant: Buitenspel vertelt een verhaal over het noorden en doet dat met voetbal, muziek, zang en theater.

Na daverende successen in Groningen, Appingedam en Assen komt de voorstelling voor vier avonden naar Hoogeveen. Op 25, 26, 27 en 28 september wordt de voorstelling gespeeld op een voetbalveld van voetbalclub HZVV. Vorig jaar was een eerdere voorstelling van Aan de andere kant ook al een groot succes in Bovensmilde, Hoogkerk, Appingedam, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Aan de andere kant: Buitenspel vertelt het verhaal van de fictieve familie Melanesy, een Molukse familie uit het noorden van Nederland. De Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland werden gehaald met de belofte dat ze uiteindelijk een onafhankelijke Molukse staat zouden krijgen, woonden in de jaren zeventig nog steeds in dit land. Inmiddels werden hun kinderen volwassen en zochten hun eigen weg. De voorstelling brengt je terug naar deze tijd van discogym, soul, Tienertoer en lange haren. Maar ze gaat ook de moeilijke onderwerpen niet uit de weg: verraad, loyaliteit aan je ouders, liefde en gerechtigheid.

Zeker in het noorden van Nederland kunnen veel mensen zich de Molukse acties in de jaren ’70 nog goed herinneren. Tijdens de acties werd door de Molukkers vaak een beeld geprojecteerd van solidariteit en eenheid. Weinig Nederlanders weten dat de Molukkers onderling wel degelijk zeer verdeeld waren – maar daar sprak men met de buitenwereld niet over. Nu komt dat gesprek langzaam op gang, ook met de oudere generatie die nu soms heel anders in het leven staat dan vroeger. Deelnemers aan de theatervoorstelling zijn Nederlanders en Molukkers uit Drenthe en Groningen. Ook Hoogeveen is vertegenwoordigd: een van de spelers woont er en ook zijn er verhalen en herinneringen van de Molukse gemeenschap in Hoogeveen gebruikt voor het script.

Aan de andere kant begon in 2018 met het doorbreken van de stilte. De eerste voorstelling in het drieluik, Aan de andere kant: Een tijdelijk verblijf, bracht in het najaar van 2018 honderden mensen samen rond een voorstelling over de eerste generatie in Molukse kerken in Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. In het voorjaar van 2019 volgde een succesreprise in de Randstad en won de voorstelling de Drentse Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wat veel theatervoorstellingen beloven maar weinige kunnen waarmaken, is voor Aan de andere kant bewezen realiteit: een grote impact. De nasleep van de eerste voorstelling was door de herkenbaarheid groot. Op de huidige tweede voorstelling volgt in 2020 een derde, die gespeeld wordt op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De voorstelling Aan de andere kant: Buitenspel ging op 4 september in première in Groningen en was ook te zien in Appingedam en Assen. Hoogeveen is van 25 tot en met 28 september de laatste speelplek in de reeks. Buitenspel wordt gespeeld op een voetbalveld, maar voor het publiek zijn er overdekte tribunes met warmtelampen en dekens. De voorstelling begint om 19:30 ’s avonds. Kijk voor meer informatie over speeldata, locatie en kaartverkoop op www.adak-theater.nl. De titelsong ‘Wie ben ik?’ van Tangarine is te vinden op YouTube en Spotify.

Joshua Keller
Tiplijn