Nu de jaren van de Tweede Wereldoorlog steeds verder van ons af komen te staan zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar maken. In het kader van 75 jaar Vrijheid worden in april 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer de honderd meest aansprekende foto’s tentoongesteld uit de jaren 40-45. Foto’s die zijn uitgekozen uit inzendingen uit alle provincies. In Drenthe is de zoektocht naar bijzonder fotomateriaal in volle gang. Om foto’s te kunnen inbrengen, wordt op dinsdag 10 december een speciale avond georganiseerd bij de Stichting Oud Meppel. Iedereen wordt hierbij opgeroepen om op zolders, in oude fotoalbums en in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlogstijd. Deze mogen over van alles gaan. Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op. De inbrengavond is op dinsdag 10 december van 19.00-22.00 uur bij de Stichting Oud Meppel, Sluisgracht 21-22 in Meppel. Aanmelden is niet nodig.
Verhalen achter de foto
De foto’s worden gescand en desgewenst teruggegeven aan de eigenaar. Behalve foto’s zijn ook de verhalen bij de foto heel interessant. Die geven een afbeelding extra duiding. De meest indrukwekkende Drentse foto’s wordt in de maanden april en mei 2020 op diverse plaatsen in de provincie tentoongesteld.
Bijeenkomst Meppel
In november werden op verschillende plekken in de provincie inbrengavonden georganiseerd. De slotbijeenkomst is op dinsdag 10 december in Meppel. De avond bij de Stichting Oud Meppel (Sluisgracht 21-22 in Meppel) duurt van 19.00 tot 22.00 uur. De avond in Meppel wordt omlijst met verhalen over de oorlog in onze provincie en filmpjes uit de oorlogstijd uit de archieven van RTV Drenthe en Drents Archief.
Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s
Het project De Tweede Wereldoorlog in 100 fotos wordt uitgevoerd namens het Platform WO2 en staat onder leiding van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. In de Drentse werkgroep werken Drents Archief, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe samen. De coördinatie is in handen van voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding.
Op 15 januari wordt bekend gemaakt welke 50 foto’s uit Drenthe ingestuurd worden voor het landelijke project.