De oude Ceintuurbaanbrug is gebouwd tussen 1933 en 1934. Naast de brug zijn de landhoofden van de brug van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij die hier van 1916 tot 1933 naar Smilde reed, te zien. De tram reed over een dijk, die later - verbreed - de Balistraat en Ceintuurbaan werd. De Ceintuurbaan was de eerste ringweg rond de stad.
Zorg voor de omgeving
Voor de vervanging van de brug zullen ook nutsbedrijven werkzaamheden in het gebied verrichten. Enkele bomen en struiken zijn al voor het begin van het broedseizoen verwijderd. De nieuwe brug krijgt kunstnesten voor boerenzwaluwen en een passagerichel voor kleine dieren.
Hergebruik historisch erfgoed
Er worden geen archeologische vondsten verwacht. Onder meer bij de bouw van de oude brug en bij het aanbrengen van riolering is het gebied geroerd geweest. De landhoofden van de voormalige trambrug zijn van historische waarde. Zij worden met zorg hersteld en geschikt gemaakt voor de wandelbrug.
Omleidingen voor verkeer
De vervanging van de Ceintuurbaan-brug en de daaronder gelegen riool-zinker betekent veel en langdurige overlast voor het verkeer in Meppel. Tot medio december kan doorgaand verkeer geen gebruik maken van de Ceintuurbaan.
Alle woningen blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar. Op www.meppel.nl/ceintuurbaan vindt u omleidingsroutes. Ook bussen volgen een aangepaste route: zie OV9292.nl
Voortdurend toezicht
Er is onderzoek gedaan naar de invloed van trillingen tijdens de werkzaamheden. Met de uitkomst van het onderzoek wordt een plan van aanpak opgesteld. Bij woningen en andere gebouwen dichtbij de brug zijn bouwkundige vooropnames verricht. Als de grondwaterstand te veel zakt, of als de trilling te zwaar is, worden de activiteiten gestopt en wordt het uitvoeringsplan bijgesteld.