De leerlingen met de combinatie van het beste gerecht en de leukste vlog, maakten kans op een culinaire prijs. Inmiddels zijn de winnaars bekend en in Drenthe betekent dit dat een leerling van het Roelof van Echten College in Hoogeveen en een van het Nassau College in Beilen mogen meedoen met een online kookworkshop van cateraar Marije Lamsma.
Aandacht voor gezond eten
Toen ze in april de oproep deden om mee te doen aan de kookchallenge, waren alle scholieren nog volledig thuis. En juist in een tijd waarin sporten even niet zomaar gaat, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en aandacht te hebben voor gezond eten. En gelukkig leent het onderwerp voeding zich uitstekend voor een thuisopdracht. En dus daagden ze jongeren uit via een video, waarin niet alleen een lekker gezond gerecht werd klaargemaakt, maar waarin ook tips werden gegeven voor het maken van een vlog.
Lekkere gerechten en creatieve vlogs
Hoewel het IVN natuurlijk hoopten en rekenden op lekkere gerechten met veel groenten, waren ze alsnog enorm verrast door de creatieve inzendingen die ze kregen. Een vegetarische spinazietaart, lasagne met liefde gemaakt, couscoussalade met knoflookgarnalen; zomaar een greep uit de gerechten die de jongeren maakten. De winnende Drentse vlogs kwamen van Max Otten, die wraps met veel groenten maakte en Thijs van der Leur met zijn stamppot snijbonen/worteltjes met reebiefstuk. Zij krijgen woensdag 24 juni een boodschappenpakket thuisbezorgd, waarmee ze onder begeleiding van cateraar Marije Lamsma een heerlijk diner kunnen gaan maken voor hun familie. Natuurlijk zitten er ook een paar leuke kookcadeaus in het pakket, zoals een winnaarsschort voor eeuwige roem.
Gezonde en duurzame keuzes
De kookchallenge werd georganiseerd door IVN Natuureducatie in opdracht van en gefinancierd door de Jong Leren Eten makelaars in de drie noordelijke provincies. Alle voortgezet onderwijs scholen in deze provincies mochten meedoen. Jong Leren eten is een programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen en jongeren meer structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.