Noordelijke gemeenten werken samen bij 350 jaar ontzet

Noordelijke gemeenten werken samen bij 350 jaar ontzet

DRENTHE - De gemeenten Groningen en Coevorden hebben een gezamenlijke geschiedenis die belangrijk is voor heel Nederland. In 2022 is het namelijk 350 jaar geleden dat de Stad Groningen zich onder leiding van generaal Carl von Rabenhaupt bevrijdde van haar belegeraar, de bisschop van Münster, in de volksmond Bommen Berend genoemd.

Op 30 december van datzelfde jaar werd Coevorden ontzet van diezelfde Bommen Berend. Generaal Rabenhaupt en de Coevordense Mijndert van der Thijnen hebben daarin een belangrijke rol gespeeld.

Het ontzet van Groningen wordt jaarlijks groots gevierd in stad en ommeland op 28 augustus. Met onder andere een zomerkermis, jeugdtheater, een NNO-concert, vuurwerk, het naspelen van historische gebeurtenissen, een paardenkeuring op de Vismarkt en ’t Peerdespul in de binnenstad. Verantwoordelijk voor de festiviteiten is de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Speciaal voor de viering en herdenking van het Rampjaar 1672 in 2022 is in Groningen de stichting 350 jaar Groningens Ontzet opgericht.

Ook in Coevorden wordt uitgebreid stilgestaan bij de viering en herdenking van de bevrijding in het jaar 1672. De festiviteiten vallen samen met de activiteiten in het kader van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe 2021-2022. Het kernteam Culturele Gemeente is de coördinator van het programma. Ook speelt de Stichting Garnizoensdagen een rol.

Inmiddels zijn de verhoudingen met de vijand van toen uitstekend te noemen. Dat blijkt ook uit de manier waarop het jaar 1672 wordt gevierd, herdacht en beleefd. Groningen en Coevorden willen alle inwoners van beide steden en de beide provincies Groningen en Drenthe nauw betrekken bij de feestelijkheden en zoeken de samenwerking met onder andere de stad Münster voor de gezamenlijke viering en herdenking. Verder zorgen de organisaties in Groningen en Coevorden ervoor dat de activiteiten op elkaar aansluiten en elkaar aanvullen, zowel qua aard, inhoud en tijdstippen.

Op woensdag 12 augustus hebben de gemeenten Groningen en Coevorden een intentieverklaring tot samenwerking getekend in het kasteel in Coevorden onder toeziend oog van ‘Generaal Rabenhaupt’ en ‘Mijndert van der Thijnen’. Beide steden trekken vanaf nu gezamenlijk op.

De plannen worden momenteel nader uitgewerkt. Onder andere wordt er een jeugdtheaterstuk en een herdenkingspenning gemaakt. Daarnaast is er de uitwerking van het fiets-/wandel-/ruiterpad Rabenhauptpad 1672, examenkunstwerken van Academie Minerva en een gezamenlijke muziekstuk over het jaar 1672. Het muziekstuk wordt opgevoerd door een professioneel orkest tijdens een concert in Groningen, Coevorden en mogelijk ook in Münster. De festiviteiten vinden voornamelijk plaats in de (na)zomer van 2022. In de aanloop er naartoe worden ongetwijfeld nog meerdere ideeën uitgewerkt.

Gemeente Coevorden
Tiplijn