Uit onderzoek blijkt dat voor- en vroegschoolse educatie een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kind. Peuters die baat hebben bij extra ondersteuning en begeleiding gericht op de brede ontwikkeling, kunnen in aanmerking komen voor extra uren peuteropvang tot maximaal 16 uur per week. Waar dit van toepassing is, geven jeugdverpleegkundigen een indicatie voor het extra aanbod af. Hiermee wordt het mogelijk dat alle kinderen zoveel mogelijk een gelijke start hebben op de basisschool. Ook de reguliere peuteropvang is gericht op het spelend ontwikkelen van de peuters. Het enige verschil met het VVE-aanbod is het aantal uren per week.
Wethouder Albert Trip: “We zijn er blij mee dat onze jeugdige inwoners van 2 tot 4 jaar zich met dit extra aanbod straks optimaal kunnen ontwikkelen en voorbereiden op de basisschool. Op deze manier zetten we effectief in op het vergroten van de ontwikkelkansen voor peuters die dit nodig hebben.â€
De pedagogisch worden geschoold voor de VVE-kwalificatie. Met de inzet van een pedagogische coach per opvanglocatie is het aanbod van voorschoolse educatie verbeterd. Deze ondersteunt de pedagogisch medewerkers bij een goede invulling van het aanbod. De gemeente draagt hieraan bij met subsidiegelden. Voor onder meer scholing en het deels bekostigen van de uren voor kinderen met een VVE-indicatie en de reguliere peuteropvang voor kinderen van ouders die niet voor kinderopvangtoeslag in aanmerking komen.