Zorgbelang Drenthe stimuleert digitale zorg

Zorgbelang Drenthe stimuleert digitale zorg

DRENTHE - Zorgbelang Drenthe heeft zich aangesloten bij de PGO-alliantie van Patiënten federatie Nederland. Het doel van de alliantie is om de bekendheid en het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te stimuleren. Jan van Loenen, bestuurder van Zorgbelang Drenthe, ziet een belangrijke rol voor zijn organisatie weggelegd om inwoners van Drenthe te betrekken bij de ontwikkeling rond PGO’s.

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Een PGO is een website of app waarmee je al je eigen gezondheidsgegevens kunt verzamelen en beheren. ‘Je kan het zien als een persoonlijke kluis.’ licht Rolinde Alingh, projectcoördinator bij Zorgbelang Drenthe, toe. ‘Gedurende ons leven krijgt iedereen met zorg te maken. Dit begint eigenlijk al op jonge leeftijd wanneer je vaccinaties ontvangt. Maar ook later, bijvoorbeeld wanneer je bloed laat prikken. Wanneer je een afspraak hebt met de huisarts of een medisch specialist in het ziekenhuis. Of wanneer je medicatie krijgt voorgeschreven. Op al die momenten wordt er informatie over jouw gezondheid vastgelegd. Die informatie staat nu nog verspreid over verschillende systemen van jouw zorgverleners. Met een PGO kan je straks al deze gegevens naar wens verzamelen op één digitale plek, in jouw PGO. Op die manier krijg je meer inzicht in je eigen gezondheid. Hierdoor kan je beter over je eigen gezondheid en de benodigde zorg meedenken. Daarnaast kan je straks eenvoudig gezondheidsgegevens met jouw zorgverleners delen vanuit jouw PGO.’

Digitale toepassingen in de zorg
Zorgbelang Drenthe zet zich ervoor in om de dienst- en zorgverlening in Drenthe goed aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van de mensen die daar gebruik van maken. ‘Digitale toepassingen in de zorg nemen een vlucht. Dat is een positieve ontwikkeling, want daarmee kunnen we de zorg dichterbij de inwoners organiseren. Tegelijkertijd moeten we er ook voor waken dat er geen e-health oplossingen worden ontwikkeld waar inwoners, cliënten en patiënten niet op zitten te wachten. Of waar ze niet mee overweg kunnen. Datzelfde geldt voor de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)’, aldus Jan van Loenen.

PGO-alliantie
Eind augustus heeft Zorgbelang Drenthe zich aangesloten bij de PGO-alliantie. Rolinde Alingh: ‘We zien het als onze taak om de bekendheid van PGO’s onder inwoners van Drenthe te vergroten. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met een zorgvraag, maar bijvoorbeeld ook mantelzorgers. We willen iedereen graag kennis laten maken met de mogelijkheden van een PGO. Daarnaast willen we hen ook actief betrekken bij deze ontwikkeling. Want waar moet een PGO volgens hen aan voldoen? Wat hebben inwoners nodig om een passend PGO te kiezen? En welke ondersteuning willen ze ontvangen om een PGO in gebruik te nemen?’

De PGO-alliantie is een initiatief van Patiënten federatie Nederland. Op dit moment hebben al meer dan 20 organisaties zich aangesloten bij de alliantie. Elk van deze organisaties heeft de intentie uitgesproken om activiteiten te organiseren om bij te dragen aan de ambitie van de alliantie. Voor de uitvoering van deze activiteiten hoopt de PGO-alliantie financiële steun van het ministerie van VWS te ontvangen.

Tiplijn